Articolul 21 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Obligații de informare

(1) Furnizorul informează toți investitorii despre riscul de a-și pierde toată investiția și despre faptul că investițiile în proiectele de finanțare participativă nu sunt garantate/protejate de mijloacele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sau ale Fondului de compensare a investitorilor.

(2) Furnizorul informează toți investitorii despre perioada de reflecție și perioada de revocare prevăzute la art. 23.

(3) Informațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sunt prezentate de către furnizor tuturor investitorilor, în mod individual, înainte de încheierea de către aceștia a unei tranzacții de finanțare participativă și sunt publicate, în mod permanent, pe platforma pe care o gestionează, împreună cu oferta de finanțare participativă.

(4) Furnizorul este obligat să publice pe platforma de finanțare participativă următoarele:

a) informații despre furnizor (denumirea, sediul juridic și adresa de corespondență), după caz, informații despre proprietari (denumirea/numele, cota din capitalul social deținută de fiecare proprietar, inclusiv beneficiarul efectiv), despre persoanele care ocupă funcții de răspundere, situațiile financiare anuale auditate, datele de contact și referința electronică la Registrul furnizorilor de servicii de finanțare participativă, publicate pe pagina web oficială a autorității de supraveghere;

b) informații despre riscurile asociate investițiilor, inclusiv informații despre potențialele pierderi totale sau parțiale ale mijloacelor bănești investite în oferta/ proiectul de finanțare participativă, despre riscul de a nu obține profitul preconizat, riscul de lichiditate a dezvoltatorului, precum și alte riscuri care caracterizează finanțarea participativă prin prezentarea descrierii acestora;

c) regulile de evaluare a bonității dezvoltatorului/debitorului-consumator;

d) măsurile organizatorice și administrative pentru evitarea, identificarea și soluționarea conflictelor de interese;

e) termenele și condițiile generale de utilizare a platformei de finanțare participativă, aprobate de furnizor;

f) tipurile remunerațiilor percepute de furnizor, cuantumul acestora și metoda de calcul;

g) măsurile de atenuare a riscurilor;

h) procedura de soluționare a reclamațiilor clienților aplicată de furnizor, precum și informații despre opțiunea clienților de a se adresa autorității de supraveghere pentru soluționarea reclamațiilor, cu indicarea unui link activ la pagina web oficială a autorității de supraveghere.

(5) Pe lângă comunicarea individuală prevăzută la alin. (3), informațiile prevăzute la alin. (1), (2) și (4) sunt publicate și puse la dispoziția clienților și a potențialilor clienți într-un compartiment separat, clar indicat și ușor accesibil, al paginii web oficiale a platformei.

(6) Modalitățile de publicare și furnizare a informaţiilor obligatorii sunt stabilite prin actele normative ale autorității de supraveghere.

Art 21 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului