Articolul 5 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Exigențe față de împrumuturile de consum

(1) Valoarea mijloacelor bănești ce pot fi acordate unui debitor-consumator nu poate depăși suma ce constituie echivalentul în lei moldovenești a 7500 de euro, calculată la cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei la data plasării ofertei de finanțare participativă.

(2) Derularea în termenul prevăzut la alin. (5) a ofertei de finanțare participativă a aceluiași debitor-consumator de către una sau mai multe platforme de finanțare participativă gestionate de furnizori este permisă doar cu respectarea plafonului maxim prevăzut la alin. (1).

(3) Anterior plasării ofertei de finanțare a împrumuturilor de consum pe platformă, furnizorul evaluează bonitatea potențialului debitor-consumator în conformitate cu cerințele de creditare responsabilă aprobate de autoritatea de supraveghere.

(4) La acordarea împrumutului de consum, furnizorul va respecta Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori.

(5) Oferta de finanțare a împrumuturilor de consum trebuie să aibă un termen exact de acumulare a investițiilor stabilit de către furnizor, care nu poate fi mai mare de 6 luni.

(6) În cazul în care investițiile necesare în vederea debursării împrumutului de consum nu sunt acumulate în termenul stabilit de furnizor, termenul poate fi prelungit la solicitarea debitorului-consumator corespunzător. În acest caz, furnizorul informează toți investitorii despre solicitarea de prelungire a termenului de către debitorul-consumator și le oferă acestora un termen de până la 14 zile pentru revocarea investiției. În cazul în care, până la expirarea acestui termen, investitorul nu solicită revocarea investiției, acordul acestuia de prelungire a termenului se prezumă.

(7) În cazul în care investitorul revocă investiția în temeiul prevăzut la alin. (6), furnizorul îi restituie mijloacele bănești și dobânda achitată de bancă pentru perioada aflării mijloacelor bănești pe contul furnizorului, în condițiile în care contul furnizorului este purtător de dobândă.

(8) În perioada aflării pe contul furnizorului a mijloacelor bănești transmise de investitor, acestea nu pot fi plasate sau utilizate în alte scopuri decât investirea în vederea debursării împrumutului către debitorul-consumator pentru care au fost destinate aceste mijloace bănești.

Art 5 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului