Articolul 47 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Lichidarea furnizorului

(1) Furnizorul se lichidează în temeiurile și în modul stabilite de legislația civilă, precum și în cazul retragerii autorizării de către autoritatea de supraveghere.

(2) Hotărârea privind lichidarea benevolă a furnizorului se comunică în scris autorității de supraveghere în cel mult 5 zile lucrătoare de la data adoptării.

(3) Proiectele aflate în curs de realizare care nu au acumulat volumul necesar de investiții la momentul adoptării hotărârii privind lichidarea benevolă sau intentarea procesului de insolvabilitate sunt:

a) anulate, cu restituirea tuturor mijloacelor bănești investitorilor; sau

b) transmise în administrare altui furnizor, cu acordul dezvoltatorului și al investitorilor.

(4) Din momentul inițierii procedurii de lichidare sau insolvabilitate, administrarea vehiculelor de investiții este preluată de investitori. Din momentul inițierii procedurii de lichidare sau insolvabilitate, obligațiile investitorilor de achitare a comisionului către furnizor în caz de înstrăinare ulterioară a cotei-părți deținute în vehiculul investițional se consideră stinse.

(5) Prin derogare de la prevederile legale generale privind lichidarea și insolvabilitatea persoanelor juridice, în cazul retragerii autorizării, în cadrul procedurii de lichidare benevolă sau insolvabilitate a furnizorului, creanțele investitorilor au prioritate absolută față de alte creanțe în ceea ce privește:

1) garanțiile prudențiale prevăzute la art. 6;

2) creanțele furnizorului față de dezvoltatori;

3) totalitatea activelor furnizorului, cu excepţia:

a) creanţelor salariaţilor furnizorului ce se lichidează privind plata salariului pentru perioada de până la 6 luni precedente adoptării hotărârii de lichidare;

b) creanţelor faţă de bugetul public naţional pentru perioada de până la un an precedent adoptării hotărârii de lichidare;

c) creanţelor rezultate din creditele, împrumuturile şi garanțiile de stat interne şi externe acordate de către Ministerul Finanţelor (capitalul, dobânda, comisioanele contractuale).

Art 47 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului