Articolul 26 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Investitorii sofisticați

(1) Pe lângă investitorii sofisticați prevăzuți la art. 2, poate fi recunoscută în calitate de investitor sofisticat:

1) persoana juridică care, în baza ultimelor situații financiare anuale, îndeplinește cel puțin unul dintre următoarele criterii:

a) deține capital propriu (active nete) de cel puțin echivalentul în lei moldovenești a 100 000 de euro;

b) are venituri din vânzări anuale de cel puțin echivalentul în lei moldovenești a 2 000 000 de euro;

c) deține active totale de cel puțin echivalentul în lei moldovenești a 1 000 000 de euro;

2) persoana fizică care îndeplinește cel puțin două dintre următoarele criterii:

a) are un venit brut anual de cel puțin echivalentul în lei moldovenești a 60 000 de euro sau deţine un portofoliu investiţional format din instrumente financiare şi/sau conturi de economii, și/sau depozite bancare cu o valoare de cel puțin echivalentul în lei moldovenești a 100 000 de euro;

b) a activat sau activează în sectorul financiar de cel puţin un an, deţinând o funcţie ce necesită cunoştinţe în domeniul tranzacţiilor cu instrumente financiare sau în domeniul serviciilor şi activităților de investiții;

c) a efectuat pe piaţa de capital în medie 10 tranzacţii pe trimestru în ultimele patru trimestre anterioare, cel puțin în volumele prevăzute la art. 23 alin. (7) din Legea nr. 171/2012 privind piața de capital.

(2) Furnizorul pune la dispoziția investitorului un model de cerere pe care acesta îl poate folosi pentru a solicita recunoașterea sa ca investitor sofisticat. Modelul cererii cuprinde criteriile de identificare prevăzute la alin. (1) și o avertizare clară privind pierderea protecției drept urmare a recunoașterii acestuia în calitate de investitor sofisticat.

(3) Cererea investitorului prevăzută la alin. (2) conține următoarele elemente:

a) informațiile și documentele ce confirmă îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (1);

b) o declarație conform căreia investitorul solicitant este conștient de consecințele pierderii protecției ce decurge din statutul de investitor nesofisticat;

c) o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea informației furnizate în cerere.

(4) La recepționarea cererii, furnizorul verifică informația prezentată de investitor și ia toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că investitorul se califică drept investitor sofisticat.

(5) Furnizorul aprobă cererea investitorului în termen de 30 de zile de la recepționare și îi trimite acestuia o notificare despre confirmarea statutului de investitor sofisticat.

(6) În cazul în care are îndoieli întemeiate cu privire la corectitudinea informațiilor prezentate în cerere, furnizorul respinge cererea investitorului, având obligația să trimită o notificare în acest sens.

(7) În cazul în care un investitor sofisticat nu realizează nicio investiție pentru o perioadă de doi ani de la data aprobării lui conform alin. (4), acesta pierde calitatea de investitor sofisticat.

Art 26 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului