Articolul 49 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Modificarea unor acte normative conexe

La data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele acte normative se modifică după cum urmează:

I. La articolul 17 punctul 1 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, cu modificările ulterioare, după textul „nu poate fi mai mare de 50” se introduce textul „ , cu excepțiile prevăzute de Legea privind serviciile de finanțare participativă”.

II. Codul fiscal nr. 1163/1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediție specială din 8 februarie 2007), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 901 alineatul (37), după textul „asociaţiile de economii şi împrumut,” se introduce textul „furnizorii de servicii de finanțare participativă,”.

2. La articolul 103 alineatul (1), punctul 12) se completează cu litera h) cu următorul cuprins:

„h) serviciile de finanțare participativă prestate de furnizorii de servicii de finanțare participativă;”.

III. Legea nr. 192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 4 alineatul (2) se completează cu textul „ , precum și furnizorii de servicii de finanțare participativă”.

2. La articolul 6 alineatul (1), litera h) se completează cu o liniuță cu următorul cuprins:

 „– plăţile furnizorilor de servicii de finanțare participativă în mărime de până la 1 la sută din valoarea contractelor de finanțare participativă încheiate;”.

IV. Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 1244, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică dobânzilor percepute sau plătite de către Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Moldovei, de băncile comerciale, de asociaţiile de economii şi împrumut, organizaţiile de creditare nebancară, în temeiul împrumuturilor acordate prin intermediul platformelor de finanțare participativă, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.”

2. La articolul 1756, alineatul (2) se completează cu litera d) cu următorul cuprins:

„d) un furnizor de servicii de finanțare participativă.”

3. La articolul 1763, alineatul (4) va avea următorul cuprins:

„(4) Dispoziţiile prezentei secţiuni se aplică împrumuturilor acordate de către bănci sau organizaţii de creditare nebancară, alte organizaţii care acordă credite în baza legii, precum și împrumuturilor acordate prin intermediul platformelor de finanțare participativă.”

V. Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 11 se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:

„(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), în cazul societăților care constituie vehicul investițional în cadrul unui proiect de finanțare participativă în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă, numărul de asociați nu poate fi mai mare de 200.”

2. La articolul 12, alineatul (2) se completează cu cuvintele „și a împuternicirii acordate în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă”.

3. Articolul 25 se completează cu alineatul (13) cu următorul cuprins:

„(13) Asociatul care deține o parte socială în capitalul unei societăți cu răspundere limitată ce constituie un vehicul investițional în sensul prevăzut de Legea privind serviciile de finanțare participativă poate înstrăina liber partea sa socială, indiferent de prevederile actului de constituire.”

4. Articolul 30 se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:

„(3) Prin derogare de la alin. (2), în cazul înstrăinării unei părți sociale dintr-o societate ce constituie vehicul investițional în cadrul unui proiect de finanțare participativă în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă , actul juridic de înstrăinare/dobândire poate fi încheiat și prezentat în formă electronică.”

5. La articolul 77 alineatul (1), enunțul al doilea se completează cu textul „ , cu excepția societăților ce constituie vehicul investițional în cadrul unui proiect de finanțare participativă în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă ”.

VI. Articolul 8 din Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, cu modificările ulterioare, se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:

„(11) Prin derogare de la alin. (1), în cazul înregistrării de stat rezultate din proiecte de finanțare participativă, reprezentantul fondatorului se împuternicește în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă .”

VII. Legea nr. 122/2008 privind birourile istoriilor de credit, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2:

la noțiunea „credit”, după textul „inclusiv pe bază de leasing;” se introduce textul „orice contract de împrumut în cadrul unui proiect de finanțare participativă;”

la noțiunea „sursă de formare a istoriei de credit”, după textul „organizaţie de creditare nebancară,” se introduce textul „furnizori de servicii de finanţare participativă,”.

2. La articolul 6 alineatul (2), cuvintele „băncile comerciale și organizaţiile de creditare nebancară” se substituie cu textul „băncile, organizațiile de creditare nebancară și furnizorii de servicii de finanțare participativă”.

VIII. Articolul 2 din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, se completează cu alineatul (7) cu următorul cuprins:

„(7) Prezenta lege se aplică împrumuturilor acordate consumatorilor prin intermediul furnizorilor de servicii de finanțare participativă, acestea având calitatea de creditor în sensul domeniului prezent de reglementare. În sensul prezentei legi, normele ce reglementează drepturile și obligațiile creditorului se vor aplica, corespunzător, furnizorului de servicii de finanțare participativă.”

IX. La articolul 3 din Legea nr. 157/2014 despre încheierea şi executarea contractelor la distanţă privind serviciile financiare de consum (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 249–255, art. 572), cu modificările ulterioare, noțiunea „serviciu financiar de consum acordat la distanţă” se completează cu textul „ , servicii de finanțare participativă”.

X. Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 3, noțiunea „crowdfunding” se exclude.

2. La articolul 14 alineatul (1) litera j), textul „(crowdfunding)” se exclude.


Art 49 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului