Articolul 33 din Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova. Portofoliile individuale de împrumuturi

(1) Furnizorul poate oferi servicii de administrare de portofolii individuale de împrumuturi în baza împuternicirilor primite de la investitor. Împuternicirile oferite de investitor trebuie să includă cel puțin două dintre următoarele criterii pe care trebuie să le respecte fiecare împrumut din portofoliu:

a) rata minimă și cea maximă ale dobânzii datorate în cadrul oricărui împrumut facilitat pentru investitor;

b) scadența minimă și cea maximă ale oricărui împrumut facilitat pentru investitor;

c) tipurile de riscuri specifice împrumuturilor;

d) dacă se oferă o rată-țintă anuală de rentabilitate a investiției, probabilitatea ca împrumuturile selectate să permită ca investitorul să atingă rata-țintă.

(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), furnizorul trebuie să dispună de procese și metodologii interne și să utilizeze date veridice. Furnizorul poate utiliza date proprii sau date care provin de la terți.

(3) În baza unor criterii bine definite și ținând cont de toți factorii relevanți care pot avea efecte nefavorabile asupra performanței împrumuturilor, furnizorul de servicii de finanțare participativă evaluează:

a) riscul de credit al proiectelor individuale de finanțare participativă/ofertelor de împrumut de consum selectate pentru portofoliul investitorului;

b) riscul de credit și cel investițional specifice portofoliului investitorului;

c) riscul de credit al dezvoltatorilor/debitorilor-consumatori selectați pentru portofoliul investitorului, prin verificarea probabilității de îndeplinire de către dezvoltatori/debitori-consumatori a obligațiilor care le revin în temeiul împrumutului.

(4) Furnizorul pune la dispoziția investitorului descrierea metodei utilizate pentru evaluarea riscurilor prevăzute la alin. (3). Elementele, inclusiv formatul, care urmează să fie incluse în descrierea metodei menționate în prezentul alineat se vor stabili prin actele normative ale autorității de supraveghere.

(5) Furnizorul păstrează pe un suport durabil evidența împuternicirilor acordate și a fiecărui împrumut dintr-un portofoliu individual pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la data încetării relației de afaceri.

(6) Furnizorul transmite prin mijloace electronice, în mod continuu și la cererea unui investitor, cel puțin următoarele informații privind fiecare portofoliu individual:

a) lista împrumuturilor individuale din care este compus portofoliul;

b) media ponderată anuală a ratei dobânzii pentru împrumuturile dintr-un portofoliu;

c) distribuția împrumuturilor în funcție de categoria de risc, exprimată în procente și în valori absolute;

d) pentru fiecare împrumut din care este compus un portofoliu, informații esențiale incluzând cel puțin o rată a dobânzii, scadența, categoria de risc, calendarul de rambursare a împrumutului și de plată a dobânzilor, respectarea de către dezvoltator a calendarului respectiv;

e) pentru fiecare împrumut din care este compus un portofoliu, măsurile de reducere a riscurilor, inclusiv furnizori de garanții reale sau de garanții personale;

f) orice caz de neîndeplinire de către dezvoltator/debitor-consumator, în ultimii cinci ani, a obligațiilor contractuale din contractele de credit;

g) orice comisioane plătite pentru împrumut de către investitor, de către furnizor sau de către dezvoltator/debitor-consumator.

(7) Furnizorii au obligația să respecte parametrii furnizați de investitori și să ia toate măsurile necesare pentru a obține cel mai bun rezultat posibil pentru investitorii respectivi. Furnizorii comunică investitorilor informații privind procesul decizional care stă la baza executării împuternicirilor discreționare primite.

(8) Prin derogare de la alin. (7), furnizorii care administrează portofolii individuale de împrumuturi pot exercita puterea discreționară în numele investitorilor lor, numai pentru parametrii conveniți, fără a le impune investitorilor să examineze fiecare ofertă de finanțare participativă în parte și să ia o decizie de investiții în privința fiecărei oferte.

Art 33 Legea Privind serviciile de finanțare participativă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului