Articolul 20 Codul electoral în Republica Moldova. Constituirea, componența și mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale

(1) Membrii Comisiei Electorale Centrale sunt numiți în funcție după cum urmează:

a) un membru este numit de către Președintele Republicii Moldova;

b) un membru este numit de către Consiliul Superior al Magistraturii;

c) un membru este numit de către Guvern, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne;

d) patru membri sunt numiți de către Parlament, după cum urmează:

– doi membri propuși de majoritatea parlamentară;

– un membru propus de opoziția parlamentară. Dacă nu există o nominalizare comună din partea opoziției, fracțiunea de opoziție cu cei mai mulți deputați la data constituirii Parlamentului va desemna membrul comisiei;

– un membru propus de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul electoral.

(2) Autoritățile prevăzute la alin. (1) desfășoară procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale, pe criterii de competență și profesionalism, conform normelor proprii și cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (1). Actele administrative privind numirea membrilor de către aceste autorități se transmit comisiei și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în termen de 10 zile de la adoptare sau, după caz, emitere.

(3) Comisia Electorală Centrală se consideră legal constituită dacă sunt numiți în funcție cel puțin 5 membri.

(4) După ce este numit în funcție, la prima ședință a comisiei la care participă, dar nu mai târziu de 15 zile de la numire, membrul Comisiei Electorale Centrale depune următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile Republicii Moldova, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, să îndeplinesc cu onoare, conștiință și fără părtinire atribuțiile ce îmi revin potrivit funcției, să nu fac declarații politice pe durata mandatului meu”.

(5) Mandatul membrului Comisiei Electorale Centrale este de 6 ani. Mandatul începe la data intrării în vigoare a actului administrativ de numire în funcție, iar atribuțiile se exercită de la data depunerii jurământului. Fiecare membru al comisiei poate deține două mandate consecutive.

(6) În cazul în care mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungește de drept până la finele acestei perioade.

(7) În cazul încetării înainte de termen a mandatului unui membru, autoritatea care l-a desemnat numește un nou membru al Comisiei Electorale Centrale în condițiile prezentului cod.

(8) Pe durata exercitării mandatului, membrii Comisiei Electorale Centrale nu pot face declarații sau întreprinde acțiuni susceptibile să dăuneze independenței funcției lor și nu pot profita de funcția pe care o dețin în scopul obținerii avantajelor politice, economice sau de altă natură.

Art 20 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului