Articolul 45 Codul electoral în Republica Moldova. Degrevarea și convocarea funcționarilor electorali. Modalitatea de remunerare și garanțiile funcționarilor electorali

(1) Comisia Electorală Centrală stabilește prin hotărâre numărul de membri ai organelor electorale și de funcționari ai aparatelor de lucru ale acestora care pot fi degrevați sau, după caz, convocați, precum și termenul acestor degrevări/convocări.

(2) Consiliul electoral de circumscripție, de regulă, la prima ședință de constituire, adoptă o hotărâre privind desemnarea unor membri pentru degrevare sau, după caz, convocare în limitele stabilite de Comisia Electorală Centrală conform alin. (1), care va conține și propunerea de aprobare a statului de personal al aparatului consiliului. Această hotărâre se transmite imediat organului electoral care a constituit consiliul electoral respectiv, dar nu mai târziu de 3 zile de la constituirea consiliului.

(3) Biroul electoral al secției de votare, de regulă, la prima ședință de convocare, adoptă o hotărâre privind desemnarea membrilor pentru degrevare sau, după caz, convocare în limitele stabilite de Comisia Electorală Centrală conform alin. (1) și o transmite imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la constituirea biroului respectiv, consiliului electoral de circumscripție care decide, conform competenței, asupra degrevării/convocării membrilor birourilor electorale.

(4) Degrevarea sau, după caz, convocarea și aprobarea statului de personal se efectuează de organul electoral care a constituit consiliul și/sau biroul electoral respectiv.

(5) Pentru activitatea în perioada electorală, persoanele degrevate din instituțiile bugetare sau din alte unități decât cele bugetare și cele convocate beneficiază de o indemnizație, calculată în baza salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent și achitată din mijloacele financiare alocate pentru alegeri.

(6) Membrilor organelor electorale și funcționarilor aparatului consiliului electoral de circumscripție degrevați din instituțiile bugetare li se menține salariul la locul de muncă permanent.

(7) Funcționarii publici membri ai organelor electorale și funcționarii aparatelor de lucru ale acestor organe degrevați pentru perioada electorală își păstrează statutul de funcționar public.

(8) Pentru activitatea în perioada electorală, inclusiv în ziua alegerilor, membrilor organelor electorale nedegrevați și celor neconvocați, precum și funcționarilor aparatelor birourilor electorale li se stabilește o indemnizație în mărime de 20% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, achitată din mijloacele financiare alocate pentru alegeri.

(9) Consiliul electoral de circumscripție este asistat de un aparat de lucru al cărui stat de personal se aprobă de Comisia Electorală Centrală la propunerea consiliului electoral de circumscripție. Statul de personal al aparatului include unitățile de contabil (inclusiv câte un contabil-șef), specialiști (consultanți, operatori) și alt personal tehnic. Pentru activitatea în perioada electorală, funcționarii aparatului consiliului electoral de circumscripție beneficiază de o indemnizație, calculată în baza salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent și achitată din mijloacele financiare alocate pentru alegeri.

(10) În funcție de tipul scrutinului organizat, biroul electoral este asistat de un aparat de lucru, format din operatorii Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri” și alt personal tehnic. Consiliul electoral adoptă o hotărâre prin care numește în funcție, la propunerea biroului electoral, și stabilește perioada de activitate a personalului angajat în aparatul de lucru care asistă biroul electoral.

(11) Drept temei de achitare a indemnizației în condițiile prevăzute la alin. (5), (8)–(10) servesc hotărârile de constituire, precum și cele de modificare a componenței organelor electorale și de degrevare sau, după caz, convocare a funcționarilor electorali.

(12) În cazul organizării concomitente a două scrutine, precum și în cazurile stabilite la art. 8 alin. (2) și art. 158, funcționarii electorali beneficiază de o majorare de 10% a indemnizației stabilite în condițiile alin. (5), (8)–(10).

(13) În caz de necesitate, pot fi încheiate contracte individuale de muncă sau de prestări servicii pentru perioada îndeplinirii unor activități determinate. Cheltuielile se efectuează din contul mijloacelor alocate pentru alegeri.

(14) În condițiile legislației fiscale, indemnizația achitată funcționarilor electorali, care nu sunt degrevați sau convocați, pentru activitatea desfășurată în cadrul organelor electorale se califică drept sursă de venit neimpozabilă.

(15) Membrii organelor electorale și funcționarii aparatelor de lucru ale acestor organe beneficiază de o zi liberă, de regulă, imediat următoare zilei alegerilor, acordată în condițiile stabilite de Codul muncii.

Art 45 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului