Articolul 84 Codul electoral în Republica Moldova. Centralizarea rezultatelor votării de către consiliul electoral de circumscripție

(1) După primirea proceselor-verbale și a rapoartelor birourilor electorale ale secțiilor de votare cu rezultatele numărării voturilor, consiliul electoral de circumscripție stabilește mai întâi numărul de alegători care au participat la alegeri și comunică această cifră Comisiei Electorale Centrale. În cazul în care, la alegerile din întreaga circumscripție, a participat un număr de alegători mai mic decât numărul cerut pentru declararea alegerilor valabile în circumscripția respectivă, consiliul de circumscripție înștiințează Comisia Electorală Centrală despre acest fapt. Comisia Electorală Centrală face un anunț public prin care declară alegerile nevalabile pe întreaga țară sau pe circumscripția dată.

(2) În baza proceselor-verbale ale birourilor electorale ale secțiilor de votare, consiliul electoral de circumscripție stabilește pe întreaga circumscripție:

a) numărul de alegători înscriși în listele electorale de bază;

b) numărul de alegători înscriși în listele electorale suplimentare;

c) numărul de alegători care au primit buletine de vot;

d) numărul de alegători care au participat la votare;

e) diferența dintre numărul buletinelor de vot primite de alegători și numărul alegătorilor care au participat la votare;

f) numărul buletinelor de vot declarate nevalabile;

g) numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral/pentru fiecare opțiune privind întrebările la care trebuie să se pronunțe alegătorii în cadrul referendumului;

h) numărul total de voturi valabil exprimate;

i) numărul buletinelor de vot primite de consiliul electoral de circumscripție;

j) numărul de buletine neutilizate și anulate, inclusiv al celor completate greșit și anulate.

(3) Consiliul electoral de circumscripție consemnează rezultatele votării pe întreaga circumscripție electorală într-un proces-verbal, semnat obligatoriu de toți membrii consiliului electoral. Membrul consiliului electoral de circumscripție nu este în drept să refuze semnarea procesului-verbal, iar în caz de dezacord cu conținutul acestuia, poate să-și exprime în scris opinia separată, care se anexează la procesul-verbal. Refuzul membrului consiliului electoral de a semna procesul-verbal privind rezultatele votării nu influențează asupra valabilității acestuia. Refuzul membrului consiliului electoral și alte motive ale absenței semnăturii se menționează în raportul consiliului electoral de circumscripție. Copiile procesului-verbal privind rezultatele votării pe circumscripție, autentificate de președintele consiliului electoral de circumscripție, se înmânează, în mod obligatoriu, persoanelor autorizate să asiste la operațiunile electorale.

(4) Consiliul electoral de circumscripție prezintă procesul-verbal privind rezultatele votării pe circumscripție Comisiei Electorale Centrale în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare. Odată cu prezentarea procesului-verbal Comisiei Electorale Centrale, consiliul electoral de circumscripție afișează, la intrarea în sediul său, o informație detaliată privind rezultatele alegerilor pe circumscripție.

(5) În cazul alegerilor locale și al referendumurilor locale, consiliul electoral de circumscripție aprobă, prin hotărâre, procesul-verbal privind rezultatele alegerilor locale din circumscripția electorală respectivă, confirmă sau infirmă legalitatea acestora. În cazul confirmării legalității alegerilor, declară candidații aleși, atribuie și validează mandatele primarilor aleși și consilierilor locali, confirmă lista candidaților supleanți, cu adoptarea hotărârilor în acest sens. Actele menționate, precum și documentele electorale aferente centralizării rezultatelor votării se prezintă Comisiei Electorale Centrale, conform termenelor și procedurii stabilite în titlurile V și VI.

Art 84 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului