Articolul 81 Codul electoral în Republica Moldova. Numărarea și totalizarea voturilor de către biroul electoral al secției de votare

(1) După expirarea timpului rezervat votării, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției de votare. Biroul electoral al secției de votare începe numărarea voturilor.

(2) Înainte de a se deschide urnele de vot, toate buletinele de vot rămase neutilizate se numără și se anulează de către biroul electoral al secției de votare, conform procedurii stabilite de Comisia Electorală Centrală, apoi se leagă separat și se sigilează.

(3) Înainte de numărarea voturilor obținute de concurenții electorali sau a celor exprimate în cazul opțiunilor la referendum, biroul electoral al secției de votare stabilește numărul alegătorilor cărora le-au fost eliberate buletinele de vot, pe baza numărului de alegători din listele electorale (de bază, suplimentare, inclusiv cele pentru votarea la locul aflării) în dreptul numelui cărora a fost aplicată semnătura.

(4) În cazul desfășurării votării în condițiile art. 8 alin. (2), după expirarea timpului rezervat votării și închiderea secției de votare în prima zi a alegerilor, biroul electoral al secției de votare numără doar buletinele de vot rămase neutilizate și stabilește numărul alegătorilor cărora le-au fost eliberate buletinele de vot în corespundere cu alin. (3). Rezultatul numărării respective se consemnează într-un proces-verbal, semnat de membrii biroului electoral. Numărarea voturilor obținute de concurenții electorali în prima zi a alegerilor nu se efectuează, buletinele din urnele de vot fiind numărate după încheierea votării în cea de-a doua zi a alegerilor.

(5) După verificarea sigiliilor de pe urnele de vot, președintele biroului electoral al secției de votare, în prezența funcționarilor electorali din cadrul biroului și a persoanelor autorizate să asiste la operațiunile electorale, deschide urnele. Mai întâi se deschid urnele de vot mobile, se numără buletinele din ele, apoi se deschid celelalte urne și se numără buletinele din ele.

(6) Secția de votare se asigură cu mese suficiente pentru ca toate buletinele extrase din urne să se numere într-un singur loc, în văzul tuturor membrilor biroului electoral al secției de votare și al celor prezenți. Pe mesele destinate numărării voturilor se aranjează fanioanele cu denumirea sau numele concurenților electorali, iar în cazul referendumurilor – cu înscrierea opțiunilor „DA” și „NU”.

(7) Buletinele din urnele de vot mobile se numără mai întâi separat, se confruntă cu numărul de buletine ce au fost eliberate în acest scop, apoi se adună la celelalte buletine pentru a număra voturile obținute de concurenții electorali sau, în cazul referendumului, cele exprimate pentru opțiunile „DA” sau „NU”.

(8) Conform unei proceduri stabilite de către Comisia Electorală Centrală, membrii biroului electoral al secției de votare verifică buletinele de vot și determină pentru care concurent electoral sau opțiune la referendum s-a votat. Buletinele cu voturile exprimate pentru fiecare concurent electoral sau opțiune la referendum se numără și se leagă separat, iar rezultatele, odată stabilite, se consemnează în procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor.

(9) Membrii biroului electoral, înainte de a semna procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor, oferă persoanelor autorizate să asiste la operațiunile electorale posibilitatea de a verifica datele din procesul-verbal.

(10) Biroul electoral al secției de votare nu include buletinele nevalabile în numărul total de voturi valabil exprimate.

(11) Din momentul închiderii secției de votare, biroul electoral al secției de votare rămâne în ședință pe parcursul numărării voturilor și întocmirii proceselor-verbale și a raportului biroului electoral. Funcționarii electorali din cadrul biroului electoral al secției de votare rămân la secția de votare și participă la operațiunile electorale, cu excepția unor circumstanțe extraordinare și obiective.

Art 81 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului