Articolul 73 Codul electoral în Republica Moldova. Modelul și textul buletinelor de vot

(1) Indiferent de tipul scrutinului, modelul buletinului de vot se stabilește printr-o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale. Textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare, prezidențiale și pentru organizarea referendumului republican se aprobă de către Comisia Electorală Centrală, iar textul pentru alegerile locale și pentru organizarea referendumului local se aprobă printr-o hotărâre a consiliului electoral de circumscripție corespunzător.

(2) Concurenții electorali se înscriu în buletine în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată zilnic de către organul electoral respectiv, conform procedurii stabilite prin regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

(3) Buletinul de vot se divizează în patrulatere, corespunzător numărului de concurenți electorali care participă la alegeri. Dimensiunea patrulaterului trebuie să fie suficientă pentru a cuprinde numele și prenumele candidatului, denumirea partidului politic, a blocului electoral care a înaintat lista de candidați sau candidatul respectiv ori mențiunea „candidat independent” și, opțional, simbolul electoral al concurentului electoral. Până la începerea campaniei electorale, la solicitarea concurentului, simbolul electoral poate fi modificat. Nu se admite identitatea sau similitudinea elementelor de identificare ale simbolurilor electorale, inclusiv ale celor utilizate de partidele politice declarate neconstituționale. În cazul candidaților independenți care au același nume și prenume se indică suplimentar patronimicul, după caz, anul nașterii.

(4) În patrulater, în partea stângă, se imprimă simbolul electoral al concurentului electoral care a înaintat lista de candidați sau candidatul respectiv ori simbolul electoral al candidatului independent, la dorința acestora. Simbolurile electorale sunt prezentate organului electoral odată cu documentele pentru înregistrarea concurenților electorali. Indiferent de tipul scrutinului, partidele politice și blocurile electorale își vor prezenta la Comisia Electorală Centrală simbolul electoral în formatul solicitat, iar candidații independenți vor depune simbolul electoral, dacă dispun de acesta, la organul electoral care are competența de a-i înregistra.

(5) În cazul referendumurilor, buletinul de vot conține textul întrebării la care trebuie să se pronunțe alegătorii în cadrul referendumului, iar în dreapta textului se plasează, pe orizontală, două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”.

(6) În fiecare patrulater, în partea dreaptă, la o distanță egală de latura de sus și cea de jos, se imprimă un cerc cu diametrul de 15 mm, în care alegătorul aplică ștampila cu inscripția „Votat” dacă își dă votul pentru un concurent electoral sau pentru una dintre opțiunile expuse la referendum.

(7) Buletinele de vot se întocmesc în limba română. Pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă.

(8) În cazul organizării concomitente a mai multor tipuri de scrutine, buletinele de vot trebuie să fie de culori diferite.

Art 73 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului