Articolul 83 Codul electoral în Republica Moldova. Procesul-verbal și raportul biroului electoral al secției de votare

(1) Biroul electoral al secției de votare întocmește un proces-verbal, în trei exemplare, care cuprinde:

a) numărul de alegători înscriși în listele electorale de bază;

b) numărul de alegători înscriși în listele electorale suplimentare;

c) numărul de alegători care au primit buletine de vot;

d) numărul de alegători care au participat la votare;

e) diferența dintre numărul buletinelor de vot primite de alegători și numărul alegătorilor care au participat la votare;

f) numărul buletinelor de vot declarate nevalabile;

g) numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral (pentru fiecare opțiune privind întrebările la care trebuie să se pronunțe alegătorii în cadrul referendumului);

h) numărul total de voturi valabil exprimate;

i) numărul buletinelor de vot primite de biroul electoral al secției de votare;

j) numărul buletinelor de vot neutilizate și anulate, precum și al celor completate greșit și anulate.

(2) Modelul și procedura de completare a procesului-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor de către biroul electoral al secției de votare se stabilesc de către Comisia Electorală Centrală pentru orice tip de alegeri.

(3) Rezultatul numărării voturilor se examinează în ședință deliberativă a biroului electoral al secției de votare și se consemnează într-un proces-verbal, care se semnează obligatoriu de toți membrii biroului electoral. Membrul biroului electoral al secției de votare nu este în drept să refuze semnarea procesului-verbal, iar în caz de dezacord cu conținutul acestuia, poate să-și exprime în scris opinia separată care se anexează la procesul-verbal. Refuzul membrului biroului electoral de a semna procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor nu influențează asupra valabilității acestuia. Refuzul membrului biroului electoral și alte motive ale absenței semnăturii se menționează în raportul biroului electoral al secției de votare.

(4) Procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor se întocmește în prezența membrilor biroului electoral al secției de votare, a reprezentanților concurenților electorali/participanților la referendum și a altor persoane autorizate. Un exemplar al procesului-verbal se păstrează la biroul electoral al secției de votare, unul se prezintă consiliului electoral de circumscripție și unul se afișează imediat la intrarea în secția de votare. Copiile de pe procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor, autentificate de președintele biroului electoral, se înmânează obligatoriu persoanelor autorizate să asiste la operațiunile electorale.

(5) Președintele biroului electoral al secției de votare asigură completarea raportului biroului pe baza evidenței ținute în scris a activităților desfășurate de birou în perioada electorală. Raportul va conține o expunere succintă a cererilor și a contestațiilor privind acțiunile biroului electoral al secției de votare și a hotărârilor adoptate de birou în baza acestora. Președintele semnează raportul și oferă celorlalți membri ai biroului posibilitatea de a-și expune în scris comentariile și completările la raport și de a-l semna.

(6) Președintele biroului electoral al secției de votare predă consiliului electoral de circumscripție cât de curând posibil, dar nu mai târziu de 18 ore după anunțarea închiderii secțiilor de votare, buletinele de vot, listele electorale, ștampilele și alte documente (materiale) electorale, conform procedurii stabilite de Comisia Electorală Centrală. Securitatea și integritatea documentelor (materialelor) electorale în procesul de transportare către consiliul electoral de circumscripție se asigură de președintele biroului electoral, doi membri ai biroului și reprezentanții forțelor de ordine.

(7) Procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, însoțite de toate cererile privind operațiunile electorale ale biroului electoral al secției de votare, sunt transmise, prin mijloace electronice, la consiliul electoral de circumscripție în cel mult 24 de ore de la închiderea secțiilor. Exactitatea datelor din aceste procese-verbale este confirmată telefonic, iar în cazul unor neconcordanțe și neajunsuri probate suficient, acestea se corectează de către consiliul electoral de circumscripție respectiv.

Art 83 Codul electoral în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №325 din 08.12.2022

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului