Articolul 29 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Expertiza repetată

(1) Expertiza repetată este expertiza care se efectuează cu privire la aceleaşi obiecte, fapte, circumstanţe şi care soluţionează aceleaşi întrebări formulate la efectuarea expertizei primare şi/sau suplimentare.

(2) Expertiza repetată se dispune în cazul în care concluziile expertizei primare şi/sau suplimentare au fost apreciate de ordonatorul expertizei ca fiind neîntemeiate sau în privința cărora există îndoieli referitoare la veridicitatea acestora, iar deficienţele nu pot fi înlăturate prin audierea expertului judiciar care a efectuat expertiza. La efectuarea expertizei repetate, toate chestiunile examinate în cadrul expertizei anterioare se examinează din nou.

(3) Expertiza repetată se dispune în cazurile în care:

a) concluziile expertului sînt neclare, contradictorii, neîntemeiate sau dacă există îndoieli în privinţa acestora;

b) ordonatorul expertizei sau instanţa de judecată a constatat că expertul judiciar nu avea dreptul să o efectueze ori şi-a depăşit competenţa;

c) a fost încălcată ordinea procesuală de dispunere a expertizei;

d) s-au constatat încălcări ale metodelor sau procedurilor de efectuare a expertizei;

e) concluziile expertului nu au fost corelate cu datele de fapt, puse la dispoziţia lui;

f) concluziile intră în contradicţie cu datele de fapt ce figurează în procesul judiciar;

g) există contradicţii esenţiale între opiniile experţilor participanţi la efectuarea unei expertize în comisie.

(4) În toate cazurile, efectuarea expertizei repetate se pune în sarcina unui alt expert sau a unei alte comisii de experţi. Expertul sau experţii care au efectuat expertiza primară pot asista la efectuarea expertizei repetate pentru a da explicaţii pe marginea concluziilor formulate în urma expertizei primare, însă nu pot participa la efectuarea investigaţiilor şi la finalizarea concluziilor.

(5) Rezultatele expertizei repetate au aceeaşi valoare probantă ca şi rezultatele expertizei anterioare şi se apreciază în coroborare cu alte probe.

(6) Expertiza repetată se dispune motivat. La dispunerea expertizei repetate se prezintă raportul expertizei primare, precum şi toate materialele prezentate în cadrul expertizei primare.

Art 29 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului