Articolul 54 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Formarea continuă a experţilor judiciary

(1) Fiecare expert judiciar, indiferent de forma de organizare a activităţii sale, participă anual la cursuri de formare continuă cu o durată de cel puţin 40 de ore, care presupun perfecţionarea atît în materia legislaţiei privind expertiza judiciară, cît şi în specialitatea în care este calificat ca expert judiciar.

(2) Formarea continuă a expertului judiciar poate avea loc în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, Academiei „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul altor instituţii autorizate, inclusiv de expertiză judiciară, din Republica Moldova sau dintr-un alt stat.

(3) Cursurile de formare continuă pot fi realizate prin diferite modalități, organizate în ţară sau în străinătate, inclusiv cursuri de instruire cu durată diferită, stagii, seminare, ateliere, instruire la distanţă, conferinţe, mese rotunde şi alte forme de dezvoltare profesională.

(4) Formarea continuă a experţilor judiciari care activează în cadrul unei instituţii publice de expertiză judiciară se asigură de către instituţia de expertiză corespunzătoare. Formarea continuă a experţilor judiciari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară se face pe bază de contract cu Institutul Naţional al Justiţiei sau, după caz, cu o altă instituţie, conform alin. (2),

expertul judiciar avînd o responsabilitate personală pentru urmarea cursurilor respective.

(5) Controlul privind frecventarea cursurilor de formare continuă de către experţii judiciari îl efectuează instituţia publică de expertiză judiciară în care activează expertul judiciar. Controlul privind frecventarea cursurilor de formare iniţială şi continuă de către experţii judiciari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară este efectuat de Ministerul Justiţiei.

(6) În cazul în care expertul judiciar nu urmează cursurile de formare continuă conform programului stabilit, acesta nu poate fi apreciat cu calificativul „foarte bine” în cadrul evaluării performanţelor şi nu poate primi un grad de calificare superior celui pe care îl deţinea la momentul evaluării.

Art 54 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului