Articolul 41 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Stagiul professional

(1) Înainte de a se înscrie la examenul de calificare, persoana care solicită atribuirea calificării de expert judiciar efectuează un stagiu profesional în specialitatea pentru care doreşte să obţină calitatea de expert judiciar, la una dintre instituţiile publice de expertiză judiciară sau într-un birou de expertiză judiciară, sub îndrumarea conducătorului de stagiu.

(2) Stagiul profesional se efectuează o perioadă de cel puţin 3 luni, în acest timp persoana avînd calitatea de expert stagiar.

(3) Efectuarea stagiului are loc pe bază de contract încheiat între expertul stagiar şi instituţia publică de expertiză judiciară sau între expertul stagiar şi biroul de expertiză judiciară.

(4) Instituţia publică de expertiză judiciară sau, după caz, biroul de expertiză judiciară îi asigură expertului stagiar spaţiul de lucru şi acces la utilajul şi materialele necesare pentru realizarea stagiului.

(5) Conducător al stagiului profesional este de regulă un expert judiciar cu gradul de calificare de categoria I sau de categorie superioară în specialitatea în care se efectuează stagiul.

(6) Un expert judiciar conducător de stagiu poate să aibă concomitent cel mult 2 experţi stagiari.

(7) În cadrul stagiului profesional, expertul stagiar studiază aprofundat bazele teoretice şi practice ale expertizei judiciare, legislaţia în vigoare în domeniul expertizei judiciare și acumulează deprinderile practice necesare exercitării activităţii profesionale de expertiză judiciară.

(8) Condiţiile efectuării stagiului profesional, drepturile şi obligaţiile expertului stagiar, ale expertului îndrumător, precum şi ale instituţiei publice de expertiză judiciară sau, după caz, ale biroului de expertiză judiciară sînt stabilite printr-un regulament aprobat prin ordinul comun al ministrului justiţiei şi conducătorului instituţiei publice de expertiză.

(9) Persoana care solicită calitatea de expert judiciar pentru o ulterioară activitate în instituţiile publice specializate şi în subdiviziunile specializate ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale trebuie să susţină o specializare postuniversitară în una din formele aprobate. La sfîrşitul specializării se susţine un examen de calificare. Specializarea postuniversitară se consideră ca fiind stagiu profesional.

(10) Stagiul profesional poate fi efectuat şi în alte state, sub conducerea unui expert judiciar din statul respectiv, în cazurile și condițiile stabilite de Guvern.

Art 41 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului