Articolul 43 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Obţinerea calităţii de expert judiciar

(1) Calitatea de expert judiciar se dobîndeşte de către persoana care a promovat examenul de calificare, susţinut în faţa Comisiei de calificare şi evaluare a experţilor judiciari (denumită în continuare Comisie de calificare şi evaluare), formată de Ministerul Justiţiei.

(2) La examenul de calificare este admisă persoana care întruneşte condiţiile prevăzute la art. 40 alin. (1) şi care a depus, la instituţia publică de expertiză judiciară corespunzătoare, următoarele acte:

a) cererea de admitere la examen;

b) copia buletinului de identitate;

c) după caz, potrivit prevederilor art. 40 alin. (1) lit. d), copia diplomei de studii superioare de licenţă în specialitatea pentru care solicită calificarea de expert judiciar sau a unui act echivalent acesteia ori copia diplomei de studii superioare de specialitate şi de studii postuniversitare de rezidenţiat/de master, sau, respectiv, copia diplomei de studii superioare de licenţă ori a unui act echivalent acesteia şi a certificatului de calificare în specializarea corespunzătoare;

d) - abrogată;

e) copia carnetului de muncă, dacă este cazul;

f) cazierul judiciar;

g) certificatul medical;

h) declaraţia pe proprie răspundere privind reputaţia ireproşabilă.

(3) Persoana care intenţionează să-şi desfăşoare activitatea în domeniul expertizei judiciare în cadrul unui birou de expertiză judiciară se admite la examenul de calificare după depunerea actelor indicate la alin. (2) la Ministerul Justiţiei şi achitarea, la bugetul de stat, a taxei iniţiale obligatorii în mărime de 20 de unităţi convenţionale.

(4) Comisia de calificare şi evaluare se formează printr-un ordin al ministrului justiţiei şi se compune din 9 membri şi un secretar.

(5) Majoritatea membrilor Comisiei de calificare şi evaluare sînt experţi judiciari de categoria întîi ori superioară, calificaţi în specialitatea pentru care se desfăşoară examenul de calificare sau specialişti în domeniul respectiv, care se bucură de reputaţie ireproşabilă şi deţin un nivel înalt de calificare.

(6) Condiţiile de desfăşurare și promovare a examenului, precum și Regulamentul privind activitatea Comisiei de calificare şi evaluare se aprobă de Guvern.

(7) În baza rezultatelor examenului de calificare, Comisia de calificare şi evaluare califică persoana ca expert judiciar cu drept de a efectua expertize judiciare într-o anumită specialitate.

(8) Rezultatele examenului de calificare sînt valabile o perioadă de un an de la data susţinerii examenului de calificare. Persoana care nu solicită eliberarea licenţei pentru exercitarea activităţii de expert judiciar în termen de un an de la data susţinerii examenului de calificare pierde dreptul de a obţine licenţa în baza rezultatelor obţinute la examenul respectiv.

Art 43 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului