Articolul 39 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Arhivarea rapoartelor de expertiză

(1) Instituţiile publice de expertiză judiciară şi experţii judiciari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară sînt obligaţi să ţină arhiva rapoartelor de expertiză judiciară întocmite în cadrul acestora.

(2) În scopul păstrării datelor, pentru fiecare expertiză judiciară efectuată, se întocmeşte un dosar separat, care cuprinde: actul de dispunere a expertizei, exemplarul al doilea al raportului de expertiză, dacă este cazul, exemplarul al doilea al actului de corectare a greşelilor, corespondenţa expertului care a efectuat expertiza, precum şi înregistrări ale observaţiilor sale originale, datele derivate şi suficiente, informaţiile necesare pentru a stabili traseul unei cercetări, alte notiţe ale acestuia.

(3) Al doilea exemplar al rapoartelor de expertiză judiciară întocmite de către persoanele care nu au calitatea de expert judiciar, dar care au fost admise cu acest statut într-un proces judiciar, se transmite spre păstrare Ministerului Justiţiei.

(4) Termenul de păstrare a rapoartelor de expertiză în arhivă este de 25 de ani, iar în cazul expertizelor psihiatrico-legale – de 75 de ani.

(5) Arhiva rapoartelor de expertiză este ţinută suplimentar şi în format electronic, cu păstrarea conţinutului iniţial intact al documentelor şi asigurarea condiţiilor de protecţie împotriva modificării acestuia.

(6) Arhiva experţilor judiciari care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară excluşi din Registrul de stat al experţilor judiciari se transmite Ministerului Justiţiei.

(7) La solicitarea ordonatorului expertizei, în cazul pierderii sau distrugerii primului exemplar al raportului de expertiză, păstrat în dosarul cauzei judiciare, pot fi eliberate copii autentificate de pe al doilea exemplar al raportului de expertiză de către instituţia publică de expertiză judiciară, biroul de expertiză judiciară sau, după caz, de către Ministerul Justiţiei, în funcție de instituția care îl păstrează.

(8) Eliberarea copiilor de pe rapoartele de expertiză altor persoane se poate face doar cu acordul scris al ordonatorului expertizei sau al organului care examinează cauza.

Art 39 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului