Articolul 60 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Procedura de tragere la răspundere disciplinară

(1) Procedura disciplinară începe de drept în momentul depunerii sesizării motivate privind faptele expertului judiciar care pot constitui abateri disciplinare. Această sesizare poate fi depusă de orice persoană care se consideră lezată în drepturi prin acţiunile expertului judiciar, precum şi de către ministrul justiţiei, conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară, părţile în proces.

(2) Se consideră vădit neîntemeiată sesizarea în care sînt invocate fapte ce nu se referă la abateri disciplinare ori fapte pentru care a expirat termenul de prescripţie prevăzut la art. 59 alin. (4) sau sesizarea care este depusă în mod repetat, fără a aduce noi dovezi ale faptelor invocate în conţinutul sesizării.

(3) Aplicarea sancţiunilor disciplinare prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a), b) sau c) expertului judiciar, indiferent de forma de organizare a activităţii sale, se face printr-o hotărîre a Comisiei de disciplină a experţilor judiciari (denumită în continuare Comisie de disciplină), conform procedurii prevăzute de prezenta lege.

(4) Sancţiunile prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. d) și e) se aplică de către ministrul justiţiei în temeiul hotărîrii Comisiei de disciplină.

(5) Copia hotărîrii redactate a Comisiei de disciplină se transmite, în termen de 5 zile lucrătoare de la data pronunţării acesteia, instituţiei publice de expertiză judiciară în care activează expertul judiciar sau, respectiv, Ministerului Justiţiei.

(6) Actul prin care s-a aplicat sancţiunea disciplinară poate fi contestat în instanţa de contencios administrativ.

Art 60 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului