Articolul 42 din Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova. Expertul stagiar

(1) Expert stagiar poate fi persoana care întruneşte condiţiile prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a)–e) şi g)–j).

(2) Expertul stagiar activează sub supravegherea şi îndrumarea conducătorului de stagiu.

(3) Expertul stagiar poate să întocmească proiecte de rapoarte de expertiză judiciară sub îndrumarea conducătorului de stagiu. Expertul stagiar nu poartă răspundere pentru calitatea raportului de expertiză la întocmirea căruia a participat şi nu semnează rapoartele de expertiză judiciară.

(4) Expertul stagiar are următoarele obligaţii:

a) să urmeze cursuri de formare iniţială;

b) să efectueze expertizele date spre executare de către conducătorul stagiului;

c) să ţină evidenţa expertizelor judiciare efectuate sau a celor la efectuarea cărora a participat;

d) să achite taxa pentru efectuarea stagiului profesional, dacă asupra acesteia s-a convenit în contractul de efectuare a stagiului profesional;

e) să respecte regimul informaţiilor ce constituie secret de stat sau al altor informaţii cu accesibilitate limitată care i-au devenit cunoscute în cursul efectuării stagiului;

f) să respecte legislaţia, prevederile Codului deontologic al expertului judiciar, ale programului de efectuare a stagiului şi ale contractului de stagiu.

(5) Taxa pentru efectuarea stagiului este stabilită de Guvern pentru fiecare instituţie publică de expertiză judiciară sau, după caz, de către biroul de expertiză judiciară în care se efectuează stagiul.

(6) Remunerarea expertului stagiar care efectuează stagiul în cadrul unei instituţii publice de expertiză judiciară se face în condiţiile legislației privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Remunerarea expertului stagiar care își efectuează stagiul în cadrul unui birou de expertiză judiciară se face în condiţiile convenite în contractul de stagiu.

(7) Expertul stagiar care își efectuează stagiul în cadrul unui birou de expertiză judiciară se supune regimului fiscal aplicabil experţilor judiciari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară şi, la fel ca aceștia, achită contribuţii de asigurări sociale la bugetul asigurărilor sociale de stat și prime de asigurări obligatorii de asistență medicală în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

(8) Dosarul personal al expertului stagiar care efectuează un stagiu profesional în cadrul instituţiei publice de expertiză judiciară se păstrează la instituţia respectivă, iar dosarul personal al expertului stagiar care efectuează stagiul în cadrul unui birou de expertiză judiciară se păstrează la biroul respectiv.

Art 42 Legea Cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №68 din 14.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului