Articolul 28-2 din Legea Privind protecţia invenţiilor în Republica Moldova. Acordarea licenței obligatorii de brevet în interes public

(1) Instanța judecătorească poate acorda licență obligatorie de brevet în interes public în cazuri determinate de situații de urgență națională sau de circumstanțe de extremă urgență în domeniile sănătății publice, apărării naționale, agriculturii, protecției mediului, schimbărilor climatice și resurselor naturale, precum și în cazuri de utilizare publică în scopuri necomerciale.

Acordarea licenței obligatorii de brevet în interes public nu este condiționată de obligativitatea persoanei interesate de a negocia un contract de licență cu titularul brevetului.

(2) Cererea de acordare a licenței obligatorii de brevet în interes public se depune la Curtea de Apel Chișinău și se examinează în termen de 20 de zile calendaristice de la depunere.

(3) Cererea de acordare a licenței obligatorii de brevet în interes public se depune de către ministerul care asigură realizarea politicii publice în domeniul de activitate de care este responsabil, după cum urmează:

a) în cazul survenirii unei urgențe de sănătate publică – Ministerul Sănătății;

b) în cazul survenirii unei urgențe de apărare națională – Ministerul Apărării;

c) în cazul survenirii unei urgențe naționale ce vizează domeniul agriculturii – Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare;

d) în cazul survenirii unei urgențe naționale ce vizează domeniul protecției mediului, al schimbărilor climatice și al resurselor naturale – Ministerul Mediului;

e) în cazul utilizării publice în scopuri necomerciale – Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

(4) Cererea de acordare a licenței obligatorii de brevet în interes public trebuie să conțină:

a) numele entității selectate de minister ca fiind capabilă să asigure producerea obiectului brevetului conform necesităților existente;

b) date/informații privind necesitățile existente, perioada pentru care se solicită acordarea licenței obligatorii de brevet, volumul producției sub licență obligatorie.

(5) Ministerele menționate la alin. (3) stabilesc mecanismul de selectare a entității capabile să asigure producerea obiectului brevetului conform necesităților existente.

(6) În cazul acordării unei licențe obligatorii de brevet în interes public ca urmare a survenirii unei urgențe de sănătate publică, instanța judecătorească, la propunerea Ministerului Sănătății, desemnează o entitate națională capabilă să o exercite. În cazul în care entitatea națională desemnată nu este capabilă să exercite licența obligatorie, instanța de judecată acordă, în conformitate cu prevederile Acordului TRIPs, licență obligatorie de brevet unei entități din străinătate, propuse de Ministerul Sănătății, pe baza căreia produsele vor fi importate.

(7) Instanța judecătorească, examinând cererea de acordare a licenței obligatorii de brevet în interes public, va adopta o hotărâre în care vor fi prevăzute termenul și condițiile licenței obligatorii, precum și deținătorul licenței.

(8) În conformitate cu prevederile Acordului TRIPs, licență obligatorie de brevet în interes public poate fi acordată, de asemenea, unei entități naționale în scopul fabricării și exportului unui produs farmaceutic protejat printr-un brevet sau printr-un certificat complementar de protecție către o țară importatoare care se confruntă cu probleme de sănătate publică.

(9) Împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău poate fi depus recurs în termen de 5 zile de la pronunțarea acesteia. Recursul se examinează în termen de 10 zile de la primirea dosarului respectiv.

Art 28-2 Legea Privind protecţia invenţiilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №50 din 07.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului