Articolul 29 din Legea Privind protecţia invenţiilor în Republica Moldova. Condițiile aplicabile la acordarea licenței obligatorii de brevet

(1) Odată cu acordarea licenței obligatorii de brevet, instanța judecătorească precizează tipul utilizărilor acoperite de licență, termenele și condițiile ce urmează a fi respectate. Aceste condiții sunt următoarele:

a) întinderea și durata exploatării sunt limitate de scopurile pentru care aceasta a fost autorizată;

b) exploatarea este neexclusivă;

c) exploatarea este netransmisibilă, chiar sub forma acordării unei sublicențe, cu excepția transmiterii împreună cu partea de unitate sau de active nemateriale care beneficiază de această exploatare;

d) exploatarea este autorizată în principal pentru aprovizionarea pieței interne, cu excepția cazului în care exploatarea este permisă pentru a remedia o practică anticoncurențială;

e) deținătorul licenței plătește titularului de brevet o remunerație adecvată, stabilită în raport cu valoarea economică a autorizației și, eventual, cu necesitatea de a remedia o practică anticoncurențială, iar în cazurile stipulate la art.28-2 alin. (3), remunerația nu poate depăși cuantumul de 4% din prețul total ce urmează să fie plătit de țara importatoare sau în numele acesteia;

f) în cazul unei licențe obligatorii în favoarea unui brevet dependent sau a unui brevet pentru soi de plantă, exploatarea autorizată în raport cu primul brevet este netransmisibilă, cu excepția cazului în care al doilea brevet a fost, de asemenea, transmis.

(2) În cazul acordării licenței obligatorii de brevet, titularul brevetului este informat cu privire la acest fapt în aceeași zi sau în ziua lucrătoare imediat următoare.

(3) Instanța judecătorească poate, în baza unei cereri motivate, să decidă încetarea acțiunii licenței obligatorii de brevet acordate în temeiul art. 28 în cazul în care circumstanțele care au condus la acordarea licenței au încetat să mai existe și este clar că nu vor reapărea, cu condiția ca interesele legitime ale persoanelor să fie protejate într-o manieră adecvată. Instanța judecătorească este abilitată să refuze încetarea acțiunii licenței obligatorii de brevet în cazul existenței riscului de reapariție a circumstanțelor care au condus la acordarea acesteia.

(4) Valabilitatea juridică a oricărui act privind acordarea licenței obligatorii de brevet prevăzute la alin. (1) și orice act referitor la remunerația prevăzută în raport cu o astfel de utilizare pot face obiectul unei examinări judiciare.

(5) Hotărârea instanței judecătorești de acordare a licenței obligatorii de brevet sau, după caz, de încetare a acțiunii acesteia se comunică la AGEPI de către titularul licenței, iar mențiunea privind acest fapt se înscrie în Registrul național de brevete de invenție și se publică în BOPI. Licența obligatorie de brevet acordată în situația prevăzută la art.28-2 se înscrie în Registrul național de brevete de invenție cu titlu gratuit.

(6) Dacă titularul licenței obligatorii de brevet, în termen de un an de la data obținerii acesteia, nu a întreprins nicio acțiune efectivă și serioasă pentru exploatarea invenției, licența obligatorie de brevet poate fi anulată printr-o hotărâre a instanței judecătorești. Valabilitatea licenței obligatorii de brevet încetează de drept dacă titularul licenței, în termen de doi ani de la data obținerii acesteia, nu a început exploatarea invenției.

Art 29 Legea Privind protecţia invenţiilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №50 din 07.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului