Articolul 298 din Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova

(1) Fondul de rezoluţie bancară se alimentează, în vederea asigurării unor resurse adecvate, din următoarele surse financiare:

a) contribuţii anuale, în vederea atingerii nivelului-ţintă;

b) contribuţii extraordinare, în cazul în care contribuţiile prevăzute la lit. a) sînt insuficiente în opinia Băncii Naţionale a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluţie; şi

c) împrumuturi şi alte forme de sprijin prevăzute de prezenta lege.

(2) Nivelul contribuţiilor anuale şi extraordinare ale băncilor la fondul de rezoluţie bancară se stabileşte de către Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluţie, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.

(3) Băncile plătesc Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar contribuţiile prevăzute la alin. (2), în termenele comunicate de Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluţie.

(4) Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluţie, poate stabili ca un procent de maximum 30% din totalul contribuţiilor anuale ale băncilor, colectate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, să poată fi sub formă de angajamente de plată irevocabile, garantate în întregime prin active cu grad scăzut de risc, negrevate de sarcini în favoarea unor terţi, emise în favoarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi destinate exclusiv utilizării în scopurile prevăzute la art.301.

(5) Contribuţiile anuale şi extraordinare ale băncilor la fondul de rezoluţie bancară sînt recunoscute drept cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal.

Art 298 Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №232 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului