Articolul 8 din Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova

(1) Prin excepţie de la dispoziţiile art. 9-31, avînd în vedere elementele prevăzute la art. 1 alin. (2), precum şi evaluarea impactului pe care situaţia de dificultate majoră a unei bănci şi lichidarea silită a acesteia l-ar putea avea asupra pieţelor financiare, asupra altor bănci, asupra condiţiilor de finanţare şi asupra economiei per ansamblu, precum şi potenţialele efecte negative semnificative generate de situaţia de dificultate majoră a băncii, Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă și autoritate de rezoluție, poate stabili cerinţe simplificate privind planul de redresare şi planul de rezoluţie al respectivei bănci, în ceea ce priveşte:a) conţinutul şi detaliile planurilor de redresare şi de rezoluţie prevăzute la art. 9-31;

b) data pînă la care primele planuri de redresare şi de rezoluţie vor fi elaborate şi frecvenţa de actualizare a acestor planuri, care poate fi mai mică decît cea prevăzută în prezenta lege;

c) conţinutul şi nivelul de detaliere a informaţiilor solicitate băncilor, în conformitate cu art. 13 alin. (1) lit. a) şi b), art. 31 alin. (1) şi secţiunile A şi B din anexa care face parte integrantă din prezenta lege;

d) nivelul de detaliere a informaţiilor necesare evaluării posibilităţii de soluţionare prevăzute la art. 32-34 şi în secţiunea C din anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

(2) Evaluarea de la alin. (1) se va realiza de către Banca Naţională a Moldovei, dacă este cazul, după consultarea cu autoritatea naţională macroprudenţială desemnată.

(3) Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă, și, după caz, de autoritate de rezoluție, poate impune în orice moment unei bănci căreia i-au fost aplicate cerinţe simplificate, potrivit alin. (1), trecerea la aplicarea integrală a cerinţelor prevăzute la art. 9-31, cu stabilirea şi comunicarea termenului de conformare a băncii la noile cerinţe.

(4) Aplicarea cerinţelor simplificate, prevăzute la alin. (1), nu afectează competenţele Băncii Naţionale a Moldovei, în calitate de autoritate competentă sau, după caz, de autoritate de rezoluţie, de a dispune măsuri de prevenire a crizelor sau măsuri de gestionare a crizelor.

(5) Banca Națională a Moldovei nu este obligată să pună în aplicare măsurile prevăzute în planurile de redresare și rezoluție și poate dispune aplicarea oricărei alte măsuri sau să exercite orice competență de care dispune în vederea exercitării atribuțiilor de autoritate competentă sau autoritate de rezoluție, după caz.

(6) Banca Națională a Moldovei emite reglementări în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor art. 9-31, inclusiv în ceea ce privește procedurile de elaborare și evaluare a planurilor de redresare și rezoluție.

Art 8 Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №232 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului