Articolul 322 din Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova

(1) Dispozițiile art. 3 alin. (2) al prezentei legi, precum și obligațiile de informare, consultare și alte obligații de conlucrare între „structura care exercită funcția de rezoluție” și „structura care exercită funcția de supraveghere” se pun în aplicare începînd cu 1 iulie 2017. Pînă la acea dată, referințele din prezenta lege la „structura care exercită funcția de rezoluție” vor fi citite drept referințe la „structura care exercită funcția de supraveghere”.

(2) Dispozițiile prezentei legi care vizează constituirea, operarea și alte condiții privitor la fondul de rezoluție bancară, precum și orice condiții și referințe la acesta intră în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2020.

(3) Dispozițiile prezentei legi care vizează instrumentul de recapitalizare internă, precum și orice condiții și referințe la acesta intră în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2020.

(4) Condiția prevăzută în art. 92 pentru utilizarea instrumentelor publice de stabilizare financiară intră în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2024. Pînă la acea dată Guvernul este în drept să decidă asupra finanțării de către Ministerul Finanțelor a măsurilor, acțiunilor și instrumentelor de rezoluție, prin emiterea valorilor mobiliare de stat, acordarea garanțiilor de stat, precum și realizarea altor măsuri care au impact asupra bugetului în vederea asigurării finanțării necesare, inclusiv peste limitele stabilite de legea bugetului de stat pe anul respectiv. Majorarea limitei datoriei de stat interne se va reflecta în modificările ulterioare ale legii bugetului de stat pe anul respectiv. Pînă la 1 ianuarie 2024, în caz de lichidare silită a băncii, creanţa Ministerului Finanțelor rezultată din realizarea competențelor de emitere a garanțiilor de stat și a valorilor mobiliare de stat, prevăzute la art. 96 și 112 din prezenta lege, are rangul creanţelor izvorîte din cheltuieli legate de procesul de lichidare.

(5) În aplicarea prevederilor art. 16 alin. (1), băncile care funcționează la data intrării în vigoare a prezentei legi transmit planurile de redresare, elaborate cu respectarea cerințelor prevăzute de aceasta, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(6) În aplicarea prevederilor art. 23 alin. (1), Banca Națională a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluție, elaborează planurile de rezoluție cu respectarea cerințelor prezentei legi, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(7) Pînă la operaționalizarea autorității naționale macroprudențiale desemnate, funcțiile acesteia sînt preluate de Comitetul Național de Stabilitate Financiară, constituit în baza Hotărîrii Guvernului nr. 449 din 2 iunie 2010.

(8) Guvernul, în termen de 6 luni de la data adoptării prezentei legi, va adopta și va remite Parlamentului proiectul de lege privind constituirea autorității naționale macroprudențiale.

Art 322 Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №232 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului