Articolul 59 din Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova

(1) În sensul art. 58 alin. (1) lit. a), se consideră că o bancă intră sau este susceptibilă de a intra într-o stare de dificultate majoră, dacă este îndeplinită cel puţin una dintre condiţiile următoare:

a) banca încalcă cerinţele care stau la baza menţinerii licenței sau există elemente obiective pe baza cărora Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă, poate determina că banca va încălca aceste cerinţe în viitorul apropiat, într-o măsură care ar justifica retragerea licenței, inclusiv, dar fără a se limita la cazul în care banca a suportat sau este susceptibilă de a suporta pierderi care îi vor epuiza toate sau o parte semnificativă din fondurile proprii;

b) activele băncii sînt inferioare datoriilor sau există elemente obiective pe baza cărora Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate cmpetentă, poate determina că acest lucru se va petrece în viitorul apropiat;

c) banca se află în imposibilitatea de a-şi achita datoriile sau alte obligaţii la scadenţă ori există elemente obiective pe baza cărora Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă, poate determina că acest lucru se va petrece în viitorul apropiat;

d) este necesar un sprijin financiar public extraordinar;

e) capitalul băncii este deținut în proporție de cel puțin 50% de persoane care nu dispun de permisiunea Băncii Naționale a Moldovei, în cazurile cînd aceasta este obligatorie conform legii sau atunci cînd acțiunile ce reprezintă cel puțin 50% din capitalul social al băncii au fost anulate urmare a nerespectării cerințelor privind calitatea acționariatului prevăzută în legislația aplicabilă din domeniul bancar la momentul anulării.

(2) Condiţia prevăzută la alin. (1) lit. d) nu se consideră îndeplinită în situaţiile în care, pentru a evita sau a remedia o perturbare gravă a economiei şi pentru a menţine stabilitatea financiară, sprijinul financiar public extraordinar îmbracă oricare dintre următoarele forme:

a) o garanţie de stat pentru asigurarea accesului la facilităţile de lichiditate oferite de banca centrală în conformitate cu condiţiile acesteia;

b) o garanţie de stat pentru obligaţii nou-emise; sau

c) un aport de fonduri proprii sau achiziţionarea de instrumente de capital la preţuri şi în condiţii care nu conferă un avantaj băncii, în cazul în care, la momentul acordării sprijinului public, nu există nici circumstanţele prevăzute la alin. (1) lit. a), b) sau c), nici circumstanţele menţionate la art. 221.

(3) În fiecare dintre cazurile prevăzute la alin. (2) lit. a)-c), măsurile de garantare sau măsurile echivalente acestora prevăzute la aceste litere se limitează la băncile solvabile şi sînt condiţionate de aprobarea finală în temeiul cadrului legal privind ajutorul de stat. Măsurile respective au caracter temporar şi preventiv, sînt proporţionale în raport cu remedierea consecinţelor pe care le are perturbarea gravă şi nu sînt utilizate pentru a compensa pierderile pe care banca le-a suportat sau este susceptibilă de a le suporta în viitorul apropiat.

(4) Măsurile de sprijin prevăzute la alin. (2) lit. c) se limitează la aportul necesar pentru a soluţiona deficitul de capital a cărui existenţă a fost stabilită în cadrul simulării situaţiilor de criză la nivel naţional, prin evaluări ale calităţii activelor sau prin exerciţii echivalente desfăşurate de către Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă.

Art 59 Legea Privind redresarea şi rezoluţia băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №232 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului