Articolul 19 din Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova. Categoriile funcţiilor publice cu statut special. Gradele speciale

(1) Funcţiile publice cu statut special se împart în două categorii, în funcţie de nivelul minim al studiilor necesare pentru ocuparea acestora, după cum urmează:

a) categoria A, corpul ofiţerilor de penitenciare – cuprinde funcţiile publice cu statut special pentru a căror ocupare este necesară deținerea studiilor superioare, absolvite cu diplomă de studii superioare de licență sau alt act de studii echivalent, eliberată de o instituţie de învăţămînt acreditată de Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării sau de o instituţie de învăţămînt din alt stat acreditată conform legislaţiei statului respectiv;

b) categoria B, corpul agenţilor de penitenciare – cuprinde funcţiile publice cu statut special pentru a căror ocupare este necesară deținerea unor studii corespunzătoare funcţiei. Nivelul de învățămînt şi ciclul de studii minim necesare pentru ocuparea funcţiilor corpului agenţilor de penitenciare se stabilesc conform Nomenclatorului aprobat prin ordinul ministrului justiţiei.

(2) Funcţionarii publici cu statut special se diferențiază pe grade speciale, aferente corpului din care fac parte, în ordine regresivă, după cum urmează:

1) categoria A, corpul ofiţerilor de penitenciare:

a) chestor de justiție;

b) comisar-şef de justiție;

c) comisar principal de justiție;

d) comisar de justiție;

e) inspector principal de justiție;

f) inspector superior de justiție;

g) inspector de justiție;

2) categoria B, corpul agenţilor de penitenciare:

a) agent-şef principal de justiție;

b) agent-şef de justiție;

c) agent-şef adjunct de justiție;

d) agent principal de justiție;

e) agent superior de justiție;

f) agent de justiție.

(3) Persoanelor încadrate în sistemul administraţiei penitenciare din autorităţi publice/organe de apărare naţională, securitate a statului şi ordine publică li se echivalează gradele speciale sau militare deţinute cu gradele speciale prevăzute de prezenta lege, fiind luată în considerare şi vechimea în gradele respective. Echivalarea gradelor speciale sau militare se efectuează în modul stabilit prin ordinul ministrului justiției.

(4) Gradul special poate fi primar sau următor.

(5) În conformitate cu prevederile art. 83, la gradele speciale ale persoanelor aflate în grupa de rezervă se adaugă cuvintele „în rezervă”, iar la gradele speciale ale celor aflate în grupa de retragere – cuvintele „în retragere”.

Art 19 Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №300 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului