Articolul 46 din Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova. Asigurarea de stat obligatorie.

Garanții în caz de deces, de pierdere a capacității

de muncă și de încadrare în grad de dizabilitate

(1) Viaţa, sănătatea şi capacitatea de muncă a funcţionarului public cu statut special sînt supuse asigurării de stat obligatorii din contul bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(2) Plata despăgubirii de asigurare nu se efectuează dacă evenimentul asigurat a survenit din cauza săvîrşirii de către funcţionarul public cu statut special:

a) a unei infracţiuni sau contravenţii;

b) a unei fapte consecinţă a consumului benevol de băuturi alcoolice, de substanţe narcotice, psihotrope sau de alte substanţe cu efecte similare;

c) a actului de sinucidere sau a tentativei de sinucidere, dacă acţiunile respective nu au fost provocate de o stare patologică sau de acţiuni de determinare la sinucidere;

d) a altor fapte ce nu au legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

(3) În cazul decesului funcţionarului public cu statut special, survenit în legătură cu exerciţiul funcţiunii sau ca urmare a unei maladii contractate ori a unei traume suportate în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se acordă o indemnizaţie unică în mărime de 120 de salarii lunare, aferente ultimei funcţii deţinute. Indemnizația se achită, în părţi egale, soţului/soţiei, copiilor minori, copiilor majori inapţi de muncă şi altor persoane aflate la întreţinerea funcționarului respectiv. Pe parcursul a 5 ani din data decesului, persoanele aflate la întreţinerea funcţionarului public cu statut special decedat beneficiază de indemnizaţie lunară în mărime de un salariu lunar, aferent ultimei funcţii deţinute de funcționarul respectiv, iar după împlinirea termenului respectiv – de pensie în legătură cu pierderea întreţinătorului, stabilită în modul prevăzut de legislaţie.

(4) În cazul pierderii capacităţii de muncă în legătură cu exerciţiul funcţiunii, funcţionarul public cu statut special beneficiază de o indemnizaţie unică, stabilită în funcţie de gravitatea mutilării/vătămării:

a) de 3 salarii lunare – pentru mutilare/vătămare uşoară;

b) de 5 salarii lunare – pentru mutilare/vătămare medie;

c) de 7 salarii lunare – pentru mutilare/vătămare gravă.

(5) În cazul clasării funcţionarului public cu statut special ca fiind inapt pentru serviciu ca urmare a pierderii capacităţii de muncă în legătură cu exerciţiul funcţiunii, acesta beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de un salariu mediu lunar (calculat pentru precedentele 6 luni pînă la survenirea cazului asigurat) pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii de muncă.

(6) În cazul încadrării în grad de dizabilitate a funcţionarului public cu statut special, survenită în exerciţiul funcţiunii sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, sau survenită după încetarea raporturilor de serviciu în sistemul administraţiei penitenciare, însă ca urmare a unei afecţiuni din perioada serviciului, produsă în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în lipsa temeiurilor pentru stabilirea pensiei pentru vechime în muncă, funcţionarul public cu statut special beneficiază, pînă la restabilirea capacităţii de muncă, de o indemnizație lunară, calculată din salariul lunar aferent ultimei funcţii deţinute, în următoarele proporţii:

a) de 100% – pentru dizabilitate severă;

b) de 80% – pentru dizabilitate accentuată;

c) de 60% – pentru dizabilitate medie.

(7) Funcţionarul public cu statut special care beneficiază de indemnizația prevăzută la alin. (6) nu poate beneficia concomitent şi de pensia aferentă încadrării în grad de dizabilitate.

(8) Funcţionarului public cu statut special, decedat în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru contribuţie meritorie în cadrul sistemului administraţiei penitenciare, i se acordă post-mortem gradul special „agent-șef principal de justiție”, dacă acesta făcea parte din corpul agenților de penitenciare, sau gradul special următor, în cazul corpului ofițerilor de penitenciare, dar nu mai mult de gradul special „comisar-șef de justiție”.

(9) Salariul lunar se calculează luîndu-se în considerare adaosurile, sporurile şi suplimentele, stabilite conform actelor normative în vigoare.

Art 46 Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №300 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului