Articolul 59 din Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova. Concediile

(1) Funcţionarii publici cu statut special au dreptul la concediu de odihnă anual plătit, concediu suplimentar plătit şi concediu neplătit, precum şi la concediile sociale prevăzute de legislaţia în vigoare.

(2) Durată concediului de odihnă anual plătit al funcţionarilor publici cu statut special se stabilește în funcţie de vechimea în serviciu, calculată conform art. 57, după cum urmează:

a) pentru vechime în serviciu de pînă la 5 ani – 35 de zile calendaristice;

b) pentru vechime în serviciu de la 5 la 10 ani – 38 de zile calendaristice;

c) pentru vechime în serviciu de la 10 la 15 ani – 40 de zile calendaristice;

d) pentru vechime în serviciu de la 15 la 20 de ani – 45 de zile calendaristice;

e) pentru vechime în serviciu de peste 20 de ani – 50 de zile calendaristice.

(3) Durata concediului de odihnă anual plătit în anul încadrării şi în anul eliberării din sistemul administrației penitenciare se stabilește prin împărţirea duratei concediului respectiv la 12 şi înmulţirea numărului obținut cu numărul de luni complete de activitate, exceptîndu-se durata concediilor neplătite. Prevederile prezentului alineat nu se aplică în cazul eliberării din serviciu în legătură cu stabilirea pensiei.

(4) Concediul de odihnă anual plătit poate fi acordat integral sau, la cerere, divizat în părți, una dintre care să aibă o durată de cel puțin 14 zile calendaristice.

(5) Zilele de sărbătoare nelucrătoare nu se includ în durata concediului de odihnă anual plătit.

(6) Pentru soluționarea unor probleme sociale şi de trai, în cazul situaţiilor excepţionale în familie, în cazul unor calamităţi sau intemperii, precum şi din alte motive întemeiate, funcţionarilor publici cu statut special li se acordă concediu suplimentar plătit cu o durată de pînă la 10 zile calendaristice, care nu se include în concediul de odihnă anual plătit. Concediul suplimentar plătit poate fi acordat indiferent dacă funcționarul public cu statut special a beneficiat sau nu în anul curent de concediu de odihnă anual plătit.

(7) Concediul de maternitate, inclusiv pentru soția funcționarului public cu statut special aflată la întreținerea acestuia, concediul medical, concediul paternal, concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani și concediul pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 18 ani care suferă de o maladie oncologică sau cu dizabilitate pentru afecțiuni intercurente se acordă funcționarilor publici cu statut special conform dispozițiilor generale.

(7-1) Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, indemnizația pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină), prestația pentru recuperarea capacității de muncă, indemnizația de maternitate, inclusiv pentru soția funcționarului public cu statut special aflată la întreținerea acestuia, indemnizația pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav și ajutorul de deces se stabilesc și se plătesc în condițiile prevăzute de Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

(8) Concediul de odihnă suplimentar plătit pentru caracterul deosebit sau nociv al serviciului reprezintă o înlesnire şi se acordă unor categorii aparte de funcţionari publici cu statut special în scopul creării condiţiilor pentru restabilirea completă a capacităţii de muncă. Dreptul la concediul de odihnă suplimentar plătit pentru caracterul deosebit sau nociv al serviciului îl au funcţionarii publici cu statut special ale căror condiţii de muncă necesită un grad înalt de încordare nervoasă, emoţională, mentală, fizică sau în cazul altor condiții nefavorabile. Concediul de odihnă suplimentar plătit pentru caracterul deosebit sau nociv al serviciului se acordă pe o durată de pînă la 10 zile calendaristice. Modul şi condiţiile de acordare a concediului de odihnă suplimentar plătit, cuantumul indemnizației aferente, precum şi categoriile funcţiilor care beneficiază de concediul respectiv se stabilesc prin regulament aprobat de către Guvern.

(9) Concediul paternal și indemnizația paternală se stabilesc și se achită în modul stabilit de către Guvern.

Art 59 Legea Cu privire la sistemul administraţiei penitenciare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №300 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului