Articolul 39 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare

(1) Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare se inițiază prin publicarea unui anunț de participare, în conformitate cu art. 60, prin care se solicită operatorilor economici interesați depunerea candidaturilor, fie prin intermediul unui anunţ de intenţie, conform anexei nr. 3, valabil în mod continuu.

(2) Orice operator economic are dreptul să își depună candidatura pentru a participa la procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

(3) Perioada cuprinsă între data publicării anunțului de participare și data-limită de depunere a candidaturilor trebuie să fie de cel puțin 30 de zile.

(4) În cazul în care, din motive de urgență argumentate în mod corespunzător, nu poate fi respectat numărul de zile prevăzut la alin. (3), entitatea contractantă este în drept să reducă perioada respectivă, dar la nu mai puțin de 15 zile.

(5) Numai operatorii economici invitați de entitatea contractantă după evaluarea de către aceasta a informațiilor furnizate au dreptul să depună o ofertă inițială, care constituie baza pentru negocierile ulterioare.

(6) Este interzisă invitarea la etapa a doua a procedurii de negociere a unui operator economic care nu a depus candidatura în prima etapă sau care nu a îndeplinit criteriile de preselecție.

(7) În cazul în care entitatea contractantă utilizează un sistem de calificare, operatorii economici pot solicita calificarea în orice moment.

(8) Entitatea contractantă stabilește de comun acord cu candidații selectați data-limită de depunere a ofertelor inițiale, cu condiția ca toți candidații selectați să aibă la dispoziție același termen pentru pregătirea și transmiterea ofertelor.

(9) În cazul lipsei unui acord cu privire la termenul pentru depunerea ofertelor, entitatea contractantă stabilește termenul de depunere a ofertelor inițiale de cel puțin 10 zile din momentul transmiterii invitației de participare la etapa a doua a procedurii de negociere.

(10) În documentația descriptivă/de atribuire, entitatea contractantă identifică obiectul achiziției prin furnizarea unei descrieri a necesităților ei și a caracteristicilor impuse pentru bunurile, lucrările sau serviciile care urmează a fi achiziționate și specifică criteriile de atribuire a contractului. De asemenea, entitatea contractantă indică acele elemente ale descrierii ce definesc cerințele minime care trebuie îndeplinite de toate ofertele. Cerințele minime și criteriile de atribuire nu fac obiectul negocierilor.

 (11) Atunci când preselectează candidații, entitatea contractantă are obligația de a aplica criterii obiective și nediscriminatorii, utilizând în acest scop numai criteriile de preselecție prevăzute în anunțul de participare.

(12) Entitatea contractantă are obligația de a indica în anunțul de participare criteriile de preselecție și regulile aplicabile, numărul minim al candidaților pe care intenționează să îi preselecteze și, dacă este cazul, numărul maxim al acestora.

(13) Entitatea contractantă derulează negocieri cu fiecare candidat preselectat, în parte. În cadrul negocierilor se determină toate aspectele tehnice, financiare și juridice ale viitorului contract.

(14) Pe durata negocierilor, entitatea contractantă are obligația de a asigura aplicarea principiului egalității de tratament față de toți candidații. În acest sens, entitatea contractantă nu are dreptul de a furniza informații într-o manieră discriminatorie, care ar putea crea unuia/unora dintre candidați un avantaj în raport cu ceilalți.

(15) Entitatea contractantă are dreptul să prevadă în documentația descriptivă posibilitatea de a desfășura negocierile în runde succesive, cu scopul de a reduce numărul de propuneri de ofertă care intră în negociere. Reducerea succesivă a propunerilor de ofertă se realizează numai în baza factorilor de evaluare stabiliți în documentația de atribuire.

(16) Entitatea contractantă derulează negocieri până la identificarea și stabilirea ofertei câștigătoare, în cazul în care atribuirea este posibilă. Dacă entitatea contractantă intenționează să încheie negocierile, aceasta îi informează pe ofertanții rămași în competiție și stabilește un termen comun pentru depunerea eventualelor oferte finale (noi sau revizuite). Entitatea contractantă verifică dacă ofertele finale respectă cerințele minime, evaluează ofertele finale pe baza criteriilor de atribuire și atribuie contractul de achiziții sectoriale.

Art 39 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului