Articolul 7 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Modalități de calculare a valorii estimate a contractelor de achiziții sectoriale

(1) Calcularea valorii estimate a unui contract de achiziții sectoriale se bazează pe valoarea totală spre plată, fără taxa pe valoarea adăugată, estimată de entitatea contractantă. Structura valorii totale spre plată include orice formă de remunerare, inclusiv orice fel de premii, taxe, comisioane, profit obținut și/sau plata de prime sau plăți în beneficiul ofertanților, ținând cont, totodată, de orice formă de opțiune posibilă și de eventualele extinderi ale contractului.

(2) În cazul în care entitatea contractantă este compusă din entități subordonate separate, se ține cont de valoarea totală estimată pentru toate entitățile subordonate luate separat. Dacă o entitate subordonată este responsabilă în mod independent pentru achizițiile sale sau pentru anumite categorii ale acestora, valorile se pot estima la nivelul entității în cauză.

(3) Entitatea contractantă nu are dreptul să utilizeze metode de calcul al valorii estimate a achiziției cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire prevăzute de prezenta lege. Se interzice divizarea achiziției dacă acest lucru are ca efect excluderea ei de sub incidența prezentei legi, cu excepția cazurilor justificate de motive obiective.

(4) Valoarea estimată a contractului de achiziții se determină înainte de inițierea procedurii de atribuire a contractului respectiv. Această valoare trebuie să fie valabilă la momentul transmiterii spre publicare a anunțului de participare sau, în cazul în care procedura de atribuire nu presupune publicarea unui astfel de anunț, la momentul transmiterii invitației de participare.

(5) În cazul în care entitatea contractantă își propune să încheie un acord-cadru, valoarea estimată se consideră a fi valoarea maximă estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, a tuturor contractelor de achiziții ce se anticipează că vor fi atribuite în baza acordului-cadru respectiv pe întreaga sa durată.

(6) În cazul în care entitatea contractantă își propune să utilizeze un sistem dinamic de achiziții, valoarea estimată se consideră a fi valoarea maximă estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, a tuturor contractelor de achiziții ce se anticipează că vor fi atribuite prin utilizarea sistemului dinamic de achiziții respectiv pe întreaga sa durată.

(7) În cazul parteneriatelor pentru inovare se ia în considerare valoarea maximă estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, a activităților de cercetare și dezvoltare care urmează să aibă loc pe durata tuturor etapelor parteneriatului avut în vedere, precum și a bunurilor, lucrărilor sau serviciilor care urmează să fie elaborate și achiziționate la sfârșitul parteneriatului respectiv.

(8) În cazul în care entitatea contractantă își propune să achiziționeze lucrări pentru care urmează să pună la dispoziție executantului materiale, utilaje, echipamente tehnologice sau orice alte amenajări și dotări necesare execuției lucrărilor, valoarea estimată a acestor contracte de achiziții trebuie să includă atât costul lucrărilor care urmează să fie executate, cât și valoarea totală a facilităților menționate.

(9) În cazul în care o lucrare permite execuția pe obiecte/loturi pentru care entitatea contractantă își propune să atribuie, unuia sau mai multor executanți, contracte distincte de achiziții de lucrări, valoarea estimată trebuie determinată avându-se în vedere valoarea cumulată a tuturor obiectelor/loturilor care intră în componența lucrării respective. În cazul în care valoarea cumulată a tuturor obiectelor/loturilor care intră în componența lucrării respective depășește pragul prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. b), entitatea contractantă are dreptul de a nu aplica prezenta lege numai pentru obiectele/loturile care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții:

a) valoarea estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, a obiectului/lotului respectiv este mai mică de sau egală cu 2000000 de lei;

b) valoarea estimată cumulată a obiectelor/loturilor pentru care se aplică prezenta excepție nu depășește 20% din valoarea estimată totală a lucrării.

(10) În cazul în care entitatea contractantă își propune să achiziționeze bunuri sau servicii similare, dar defalcate pe loturi a căror achiziționare face obiectul unor contracte distincte, valoarea estimată se consideră a fi valoarea cumulată a tuturor loturilor. În cazul în care valoarea cumulată a tuturor loturilor depășește pragul prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. a), entitatea contractantă aplică prezenta lege la atribuirea contractului pentru fiecare lot. Entitatea contractantă are dreptul de a nu aplica prezenta lege numai pentru loturile care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții:

a) valoarea estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, a lotului respectiv este mai mică de sau egală cu 800000 de lei;

b) valoarea estimată cumulată a loturilor pentru care se aplică prezenta excepție nu depășește 20% din valoarea estimată totală a bunurilor sau serviciilor care urmează să fie furnizate sau prestate.

(11) În cazul în care entitatea contractantă își propune să atribuie un contract de achiziții de bunuri sau servicii care trebuie reînnoit în decursul unei anumite perioade, estimarea valorii acestui contract trebuie să aibă ca bază de calcul:

a) fie valoarea totală a tuturor contractelor similare, atribuite în ultimele 12 luni, ajustată, dacă este posibil, la modificările previzibile ce pot surveni în următoarele 12 luni în privința cantităților achiziționate și valorilor aferente;

b) fie valoarea estimată totală a tuturor contractelor similare care se anticipează că vor fi atribuite în următoarele 12 luni, începând din momentul primei livrări.

(12) În cazul în care, la data estimării valorii contractului de achiziții de bunuri, entitatea contractantă nu are încă stabilită modalitatea de dobândire a bunurilor – cumpărare, inclusiv în rate, închiriere sau leasing, cu sau fără opțiune de cumpărare, – valoarea estimată a acestui contract trebuie să fie considerată ca fiind egală cu cea mai mare dintre valorile ce corespund fiecărui mod de dobândire a bunurilor.

(13) În cazul în care, la data estimării valorii contractului de achiziții de bunuri, entitatea contractantă a stabilit modalitatea de dobândire a bunurilor – cumpărare în rate, închiriere sau leasing, cu sau fără opțiune de cumpărare, – metoda de estimare variază, în funcție de durata contractului respectiv, astfel:

a) dacă durata contractului este stabilită și este mai mică de sau egală cu 12 luni, valoarea estimată trebuie calculată prin însumarea tuturor ratelor plătibile pe întreaga durată a contractului respectiv;

b) dacă durata contractului este stabilită și este mai mare de 12 luni, valoarea estimată trebuie calculată prin însumarea valorii totale a ratelor plătibile pe întreaga durată a contractului respectiv, la care se adaugă și valoarea reziduală estimată a bunurilor la sfârșitul perioadei pentru care s-a încheiat contractul;

c) dacă contractul se încheie pe o durată nedeterminată sau dacă durata acestuia nu poate fi determinată la data estimării, valoarea estimată trebuie calculată multiplicând valoarea ratei lunare plătibile cu 48.

(14) În cazul în care entitatea contractantă își propune să achiziționeze servicii de asigurare, valoarea estimată a acestor contracte de achiziții se calculează în baza primelor de asigurare ce urmează a fi plătite, precum și a altor forme de remunerare aferente serviciilor respective.

(15) În cazul în care entitatea contractantă își propune să achiziționeze servicii bancare sau alte servicii financiare, valoarea estimată a acestor contracte de achiziții se calculează în baza taxelor, comisioanelor, dobânzilor și a oricăror alte forme de remunerare aferente serviciilor respective.

(16) În cazul în care entitatea contractantă își propune să achiziționeze servicii de proiectare, urbanism, inginerie și alte servicii tehnice, valoarea estimată a acestor contracte de achiziții se calculează în baza onorariilor ce urmează a fi plătite și a oricăror alte forme de remunerare aferente serviciilor respective.

(17) În cazul în care entitatea contractantă își propune să atribuie un contract de achiziții de servicii pentru care nu se poate anticipa prețul total al prestației, dar este posibilă estimarea unui tarif mediu lunar, metoda de estimare variază, în funcție de durata contractului respectiv, astfel:

a) dacă durata contractului este stabilită și nu depășește 48 de luni, valoarea estimată trebuie calculată având în vedere întreaga durată a contractului;

b) dacă durata contractului nu poate fi determinată sau depășește 48 de luni, valoarea estimată trebuie calculată multiplicând valoarea lunară cu 48.

(18) În cazul în care obiectul contractului de achiziții de lucrări îl constituie execuția unui ansamblu de lucrări care presupune, după caz, și furnizarea de echipamente, instalații, utilaje sau alte dotări aferente, valoarea estimată a contractului se determină avându-se în vedere valoarea totală a întregului ansamblu.

(19) În cazul în care, prin atribuirea contractului de achiziții de bunuri, entitatea contractantă își propune să dobândească bunuri care necesită și operațiuni/lucrări de instalare și punere în funcțiune, valoarea estimată a acestui contract trebuie să includă și valoarea estimată a operațiunilor/lucrărilor respective.


Art 7 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului