Articolul 44 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Sistemul dinamic de achiziții

(1) Entitatea contractantă are dreptul de a utiliza un sistem dinamic de achiziții pentru achiziții de uz curent ale căror caracteristici general disponibile pe piață satisfac necesitățile entității contractante.

(2) Sistemul dinamic de achiziții este organizat și funcționează în integralitate ca un proces electronic și este deschis, pe întreaga sa perioadă de valabilitate, oricărui operator economic care îndeplinește criteriile de calificare și selecție.

(3) Sistemul dinamic de achiziții poate fi împărțit pe categorii de bunuri, lucrări sau servicii care sunt definite în mod obiectiv, pe baza caracteristicilor achizițiilor care urmează a fi realizate în cadrul categoriei în cauză, caracteristici care pot include referințe la dimensiunea maximă admisibilă a contractelor subsecvente specifice sau la o anumită zonă geografică în care contractele subsecvente specifice vor fi executate.

(4) Pentru efectuarea unei achiziții în cadrul unui sistem dinamic de achiziții, entitatea contractantă aplică regulile licitației restrânse, precum și regulile specifice prevăzute în prezentul articol.

(5) Toți candidații care îndeplinesc criteriile de calificare și selecție sunt admiși în sistem, entitatea contractantă neavând dreptul de a limita numărul de candidați care vor fi admiși în cadrul sistemului.

(6) În cazul în care entitatea contractantă a împărțit sistemul pe categorii de bunuri, lucrări sau servicii conform alin. (3), aceasta specifică criteriile de calificare și selecție aplicabile pentru fiecare categorie.

(7) Entitatea contractantă are obligația de a respecta următoarele termene:

a) perioada minimă pentru depunerea cererilor de participare este de 30 de zile de la data transmiterii spre publicare a anunțului de participare;

b) perioada minimă pentru depunerea ofertelor este de 10 zile de la data transmiterii invitației de depunere a ofertelor.

(8) În cazul în care, din motive de urgență argumentate în mod corespunzător, nu poate fi respectat numărul de zile prevăzut la alin. (7) lit. a), entitatea contractantă este în drept să reducă perioada respectivă, dar la nu mai puțin de 15 zile.

(9) Toate comunicările în cadrul unui sistem dinamic de achiziții se realizează exclusiv prin mijloace electronice, în conformitate cu prevederile art. 32.

(10) La atribuirea contractelor în cadrul unui sistem dinamic de achiziții, entitatea contractantă are următoarele obligații:

a) de a publica un anunț de participare în care se precizează în mod clar faptul că pentru atribuirea contractului/contractelor de achiziții se utilizează un sistem dinamic de achiziții;

b) de a indica în documentația de atribuire cel puțin natura și cantitatea estimată a achizițiilor preconizate, precum și toate informațiile necesare privind sistemul dinamic de achiziții, inclusiv cu privire la modul de funcționare a acestuia, echipamentele electronice utilizate și modalitățile și specificațiile tehnice de conectare;

c) de a indica orice împărțire pe categorii de bunuri, lucrări sau servicii și caracteristicile care le definesc;

d) de a permite, pe toată perioada de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții, începând cu momentul publicării anunțului de participare și până la închiderea sistemului, accesul nerestricționat, direct și complet la conținutul documentației de atribuire.

(11) După lansarea sistemului dinamic de achiziții și pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia, entitatea contractantă are obligația de a permite oricărui operator economic interesat să depună o cerere de participare cu scopul de a fi admis în sistem.

(12) După primirea cererii de participare, entitatea contractantă evaluează îndeplinirea de către candidat a criteriilor de calificare și selecție stabilite.

(13) Entitatea contractantă are obligația de a finaliza evaluarea prevăzută la alin. (12) în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii de participare.

(14) Termenul prevăzut la alin. (13) poate fi prelungit până la 15 zile lucrătoare în situații specifice, în cazul în care este justificat, în special, prin necesitatea de a examina documente suplimentare sau de a verifica în alt mod îndeplinirea criteriilor de calificare și selecție.

(15) Prin excepție de la prevederile alin. (13) și (14), atâta timp cât nu a fost transmis spre publicare anunțul de participare pentru prima achiziție specifică în cadrul sistemului dinamic de achiziții, entitatea contractantă poate prelungi perioada de evaluare, cu condiția ca nicio invitație de participare la etapa a doua a procedurii să nu fie transmisă în perioada de evaluare astfel prelungită.

(16) Entitatea contractantă indică în documentația de atribuire durata prelungirii pe care intenționează să o aplice.

(17) Entitatea contractantă, imediat după finalizarea evaluării prevăzute la alin. (12), informează operatorii economici cu privire la admiterea în sistemul dinamic de achiziții sau, după caz, cu privire la respingerea cererii de participare.

(18) Entitatea contractantă transmite câte o invitație de participare tuturor participanților admiși în cadrul sistemului dinamic de achiziții în vederea depunerii de oferte pentru fiecare achiziție specifică în cadrul sistemului.

(19) În cazul în care sistemul dinamic de achiziții a fost împărțit pe categorii de bunuri, lucrări sau servicii, entitatea contractantă transmite câte o invitație de participare tuturor participanților care au fost admiși în cadrul sistemului dinamic de achiziții în categoria corespunzătoare achiziției specifice în cauză, în vederea depunerii de oferte pentru fiecare achiziție specifică în cadrul categoriei respective.

(20) Entitatea contractantă atribuie contractul de achiziții ofertantului care prezintă oferta cea mai avantajoasă, desemnată prin aplicarea criteriului de atribuire și a factorilor de evaluare stabiliți prin anunțul de participare publicat cu ocazia lansării sistemului dinamic de achiziții și prin invitația de participare la procedura de ofertare.

(21) Dacă este cazul, criteriul de atribuire și factorii de evaluare prevăzuți la alin. (20) pot fi detaliați în cadrul invitației de participare prevăzute la alin. (18) și (19).

(22) Entitatea contractantă are dreptul, în orice moment pe parcursul perioadei de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții, de a solicita participanților admiși să depună o declarație pe proprie răspundere reînnoită și actualizată, conform prevederilor art. 70, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării.

(23) Entitatea contractantă indică perioada de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții în anunțul de participare.

(24) Nu se percep taxe, înainte sau pe perioada de valabilitate a sistemului dinamic de achiziții, de la operatorii economici care sunt interesați de sistemul dinamic de achiziții sau care sunt parte la acesta.

Art 44 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului