Articolul 64 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Informarea și atribuirea contractului de achiziții sectoriale

(1) Entitatea contractantă are obligația de a informa operatorii economici implicați în procedura de atribuire despre deciziile referitoare la rezultatul selecției, la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achiziții sectoriale sau de încheiere a acordului-cadru, la admiterea într-un sistem dinamic de achiziții, la rezultatul concursului de soluții ori, după caz, la anularea procedurii de atribuire și eventuala inițiere ulterioară a unei noi proceduri, în scris și cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la emiterea acestora.

(2) Comunicarea prin care se realizează informarea prevăzută la alin. (1) este transmisă prin mijloace electronice la adresele indicate de către ofertanți în ofertele acestora. În toate cazurile, acest fapt este înregistrat.

(3) În cadrul comunicării prevăzute la alin. (1), entitatea contractantă are obligația de a informa ofertantul câștigător/ofertanții câștigători sau candidatul acceptat/candidații acceptați cu privire la acceptarea ofertei/ofertelor sau a candidaturii/candidaturilor prezentate.

(4) În cadrul comunicării prevăzute la alin. (1), entitatea contractantă are obligația de a informa ofertanții/candidații care au fost respinși sau a căror ofertă sau candidatură nu a fost declarată câștigătoare/acceptată despre motivele care au stat la baza deciziei respective, după cum urmează:

a) fiecărui candidat respins – motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere a candidaturii sale;

b) pentru fiecare ofertă respinsă – motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere, detaliindu-se argumentele în al căror temei oferta a fost considerată inacceptabilă și/sau neconformă, îndeosebi elementele ofertei care nu au corespuns cerințelor de funcționare și performanță prevăzute în caietul de sarcini;

c) fiecărui ofertant care a prezentat o ofertă acceptabilă și conformă, prin urmare admisibilă, dar care nu a fost declarată câștigătoare – caracteristicile și avantajele relative ale ofertei/ofertelor câștigătoare în raport cu oferta sa, numele ofertantului căruia urmează să i se atribuie contractul de achiziții sau, după caz, numele ofertanților cu care urmează să se încheie un acord-cadru.

(41) În cazul în care informațiile privind atribuirea contractului de achiziții, încheierea acordului-cadru sau admiterea într-un sistem dinamic de achiziții, a căror comunicare este prevăzută la alin. (1) și (4), se referă la secretul comercial sau secretul de stat, conform prevederilor Codului civil sau ale Legii nr. 245/2008 cu privire la secretul de stat, ori ar putea aduce atingere concurenței loiale dintre operatorii economici, conform prevederilor Legii concurenței nr. 183/2012, comunicarea acestor informații nu este obligatorie.

(5) Față de ofertantul a cărui ofertă este desemnată câștigătoare, în documentația de atribuire poate fi inclusă cerința semnării contractului de achiziții în termen de 10 zile de la data la care i-a fost remis spre semnare.

(6) În cazul în care, după expirarea termenului prevăzut la alin. (5), ofertantul care a primit comunicarea de acceptare a ofertei refuză sa semneze contractul de achiziții sectoriale, entitatea contractantă este în drept să respingă oferta și să atribuie contractul următorului ofertant clasat, cu condiția că oferta acestuia este în vigoare. Totodată, entitatea contractantă este în drept să respingă toate celelalte oferte în condițiile prezentei legi.

Art 64 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului