Articolul 81 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Subcontractarea

(1) În documentația de atribuire, entitatea contractantă solicită ofertantului să indice în oferta sa partea din contract pe care intenționează să o subcontracteze unor terți, precum și subcontractanții propuși.

(2) În cazul contractelor de achiziții de lucrări și în ceea ce privește serviciile care urmează să fie prestate la o instalație aflată sub directa supraveghere a entității contractante, după atribuirea contractului, dar nu mai târziu de momentul începerii executării acestuia, entitatea contractantă solicită ofertantului să indice numele, datele de contact și reprezentanții legali ai subcontractanților săi implicați în lucrările sau serviciile respective, în măsura în care aceste informații sunt cunoscute la momentul respectiv.

(3) Ofertantul este obligat să notifice entitatea contractantă despre orice modificări ale informațiilor prevăzute la alin. (2) pe durata contractului, precum și să prezinte informațiile privind eventualii noi subcontractanți care vor fi implicați ulterior în lucrările sau serviciile respective.

(4) Entitățile contractante au dreptul să extindă aplicarea obligațiilor prevăzute la alin. (2):

a) la contractele de achiziții de bunuri, la contractele de achiziții de servicii, altele decât cele referitoare la serviciile care urmează să fie prestate la instalațiile aflate sub directa supraveghere a entității contractante sau la furnizorii implicați în contracte de achiziții de lucrări sau servicii;

b) la subcontractanții subcontractanților ofertantului sau la subcontractanții aflați la alte niveluri inferioare ale lanțului de subcontractare.

(5) Entitatea contractantă are dreptul să verifice dacă există motive de excludere a subcontractanților în temeiul art. 67 și 68. În astfel de cazuri, entitatea contractantă solicită ca ofertantul să înlocuiască subcontractantul în legătură cu care a rezultat, în urma verificării, că există motive obligatorii de excludere.

(6) Dacă este necesar, în scopul aplicării alin. (5), informațiile solicitate sunt însoțite de declarațiile pe propria răspundere ale subcontractanților.

(7) Entitatea contractantă are dreptul să solicite subcontractanților prezentați după atribuirea contractului să furnizeze certificate și alte documente justificative în locul declarației pe propria răspundere.

(8) Entitatea contractantă are dreptul să efectueze plăți directe subcontractanților pentru partea/părțile din contractul de achiziții sectoriale îndeplinite de către aceștia, pentru bunurile furnizate, lucrările efectuate sau serviciile prestate ofertantului potrivit contractului dintre ofertant și subcontractant, atunci când natura contractului permite acest lucru.

(9) În sensul alin. (8), subcontractanții își vor exprima la momentul încheierii contractului de achiziții sectoriale sau, după caz, la momentul introducerii acestora în contractul de achiziții sectoriale opțiunea de a fi plătiți direct de către entitatea contractantă.

(10) Entitatea contractantă efectuează plățile directe către subcontractanții agreați doar atunci când prestația acestora este confirmată prin documente aprobate de entitatea contractantă, ofertant și subcontractant sau de entitatea contractantă și subcontractant atunci când ofertantul blochează în mod nejustificat confirmarea executării obligațiilor asumate de subcontractant.

(11) În cazul în care un subcontractant își exprimă opțiunea de a fi plătit direct, entitatea contractantă are obligația de a stabili în cadrul contractului de achiziții clauze contractuale obligatorii ce prevăd transferul de drept al obligațiilor de plată către subcontractant/subcontractanți pentru partea/părțile din contract aferentă/ aferente acestuia/acestora, în momentul în care a fost confirmată îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de subcontractare, în conformitate cu prevederile alin. (10).

(12) Entitatea contractantă are obligația de a solicita, la încheierea contractului de achiziții sectoriale sau atunci când se introduc noi subcontractanți, prezentarea contractelor încheiate între ofertant și subcontractantul/subcontractanții nominalizat/ nominalizați în ofertă sau declarați ulterior, astfel încât activitățile ce revin acestora, precum și sumele aferente prestațiilor, să fie cuprinse în contractul de achiziții sectoriale.

(13) Contractele prezentate conform prevederilor alin. (12) trebuie să fie în concordanță cu oferta și vor constitui anexe la contractul de achiziții sectoriale.

(14) Prevederile alin. (8)–(13) nu diminuează răspunderea contractantului principal în ceea ce privește modul de îndeplinire a viitorului contract de achiziții/acord-cadru.

(15) Pentru contractele de achiziții de lucrări și servicii, precum și pentru contractele de achiziții de bunuri care implică și lucrări sau servicii de amplasare și de instalare, entitățile contractante pot impune ca anumite sarcini critice să fie efectuate direct de către ofertant sau, în cazul unei oferte depuse de o asociație de operatori economici prevăzută la art. 29 alin. (3), de către un participant din cadrul acestei asociații.

Art 81 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului