Articolul 43 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Acordul-cadru

(1) Acordul-cadru reprezintă un acord încheiat între una sau mai multe entități contractante și unul sau mai mulți operatori economici, având ca obiect stabilirea condițiilor pentru contractele ce urmează a fi atribuite în decursul unei perioade determinate, în special prețurile și, după caz, cantitățile prevăzute.

(2) Entitatea contractantă încheie acordul-cadru prin aplicarea procedurilor prevăzute de prezenta lege la toate etapele, până la atribuirea contractelor subsecvente acordului-cadru respectiv.

(3) Entitatea contractantă nu are dreptul de a stabili ca durata unui acord-cadru să depășească 8 ani, decât în cazuri excepționale, pe care le poate justifica, în special, prin obiectul specific al contractelor ce urmează a fi atribuite în baza acordului-cadru respectiv.

(4) Contractele care se atribuie în baza unui acord-cadru nu pot fi încheiate decât între entitatea/entitățile contractante și operatorul/operatorii economici care sunt parte a acordului respectiv.

(5) Entitatea contractantă nu are dreptul sa atribuie contracte similare în afara acordului-cadru.

(6) Entitatea contractantă are obligația de a atribui contractele de achiziții subsecvente acordului-cadru numai cu respectarea condițiilor tehnice și financiare stabilite în acordul-cadru respectiv.

(7) Atunci când atribuie un contract de achiziții în baza prevederilor dintr-un acord-cadru, entitatea contractantă nu are dreptul de a impune sau de a accepta modificări ale elementelor/condițiilor stabilite inițial prin acordul-cadru respectiv.

(8) De fiecare dată când intenționează să atribuie un contract de achiziții subsecvent unui acord-cadru, entitatea contractantă are obligația de a se consulta, în scris, cu operatorul economic, solicitându-i acestuia, în funcție de necesități, completarea ofertei.

(9) Entitatea contractantă nu are dreptul de a utiliza în mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru, astfel încât să împiedice, să restrângă sau să denatureze concurența.

(10) În cazul în care entitatea contractantă încheie acordul-cadru cu un singur operator economic, acordul respectiv trebuie să prevadă cel puțin:

a) obligațiile pe care operatorul economic și le-a asumat prin propunerea tehnică;

b) prețul unitar pe care operatorul economic l-a prevăzut în propunerea financiară și în baza căruia se va determina valoarea fiecărui contract atribuit ulterior.

(11) În cazul în care acordul-cadru este încheiat cu mai mulți operatori economici, acordul-cadru se execută în unul dintre următoarele moduri:

a) fără reluarea competiției, în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în cuprinsul său, în cazul în care acordul-cadru stabilește toți termenii și condițiile care reglementează furnizarea bunurilor, execuția lucrărilor și prestarea serviciilor care constituie obiectul său, precum și condițiile obiective în funcție de care se stabilește care dintre operatorii economici parte la acordul-cadru va furniza bunurile, va executa lucrările sau va presta serviciile;

b) cu reluarea competiției dintre operatorii economici care sunt parte la acordul-cadru, în cazul în care acordul-cadru nu stabilește toți termenii și condițiile care reglementează furnizarea bunurilor, execuția lucrărilor și prestarea serviciilor care constituie obiectul său;

c) parțial fără reluarea competiției dintre operatorii economici, în conformitate cu lit. a), și parțial cu reluarea competiției, în conformitate cu lit. b), numai dacă această posibilitate a fost prevăzută în documentația de atribuire, în cazul în care acordul-cadru stabilește toți termenii și condițiile care reglementează furnizarea bunurilor, execuția lucrărilor și prestarea serviciilor care constituie obiectul său.

(12) Prevederile alin. (11) lit. a) sunt aplicabile în cazul în care entitatea contractantă a precizat expres în documentația de atribuire criteriile obiective în funcție de care se stabilește care dintre operatorii economici parte la acordul-cadru va furniza bunurile, va executa lucrările sau va presta serviciile care constituie obiectul său.

(13) Prevederile alin. (11) lit. c) sunt aplicabile în cazul în care entitatea contractantă a precizat expres în documentația de atribuire criteriile obiective în funcție de care se stabilește dacă anumite bunuri, lucrări sau servicii care fac obiectul acordului-cadru se achiziționează cu reluarea competiției sau direct, fără reluarea competiției, în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în acordul-cadru, precum și termenii și condițiile prevăzute în acordul-cadru pentru care se poate relua competiția.

(14) În cazurile prevăzute la alin. (11) lit. b) și c), entitatea contractantă reia competiția pe baza acelorași termeni și condiții aplicate pentru atribuirea acordului-cadru, detaliate acolo unde este necesar și completate dacă este cazul cu alți termeni și condiții prevăzute în documentația de atribuire, respectând următoarele reguli procedurale:

a) pentru fiecare contract ce urmează a fi atribuit, entitatea contractantă consultă în scris operatorii economici semnatari ai acordului-cadru respectiv care sunt capabili să execute contractul;

b) entitatea contractantă stabilește un termen suficient pentru prezentarea ofertelor, în acest sens având obligația de a ține cont de aspecte precum complexitatea obiectului și timpul necesar pentru transmiterea ofertelor;

c) entitatea contractantă atribuie fiecare contract ofertantului care a prezentat oferta cea mai avantajoasă conform criteriului de atribuire precizat în documentația în temeiul căreia a fost încheiat acordul-cadru.


Art 43 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului