Articolul 86 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Concursul de soluții

(1) În cazul în care entitatea contractantă își propune să organizeze un concurs de soluții, valoarea estimată care trebuie luată în considerare se determină astfel:

a) dacă concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă, valoarea estimată include valoarea tuturor premiilor/sumelor care urmează a fi acordate concurenților, inclusiv valoarea estimată a contractului de achiziții de servicii care ar putea fi încheiat ulterior, în cazul în care entitatea contractantă nu a exclus această posibilitate în anunțul de participare;

b) dacă concursul de soluții este organizat ca parte a unei proceduri de atribuire a unui contract de achiziții de servicii, valoarea estimată luată în considerare este valoarea estimată a contractului respectiv, în care se include valoarea eventualelor premii/sume care urmează a fi acordate concurenților.

(2) Entitatea contractantă are dreptul de a organiza un concurs de soluții prin care achiziționează un plan sau un proiect, îndeosebi în domeniul amenajării teritoriului, al proiectării urbanistice și peisagistice, al arhitecturii sau în cel al prelucrării datelor, inclusiv în alte domenii, prin selectarea acestuia pe baze concurențiale de către un juriu, cu sau fără acordarea de premii.

(3) Entitatea contractantă are dreptul de a organiza un concurs de soluții, astfel cum este descris la alin. (2), ca o procedură independentă, în care concurenții pot obține premii și/sau prime de participare, sau ca parte a unei alte proceduri care conduce la atribuirea unui contract de achiziții de servicii.

(4) Entitatea contractantă are obligația de a preciza în cadrul documentației de concurs orice informație, cerință, regulă, criteriu sau altele asemenea, necesare pentru a asigura potențialilor concurenți o informare completă și corectă cu privire la modul de aplicare a concursului de soluții.

(5) Documentația de concurs va cuprinde cel puțin:

a) informații generale privind entitatea contractantă;

b) instrucțiuni privind data-limită care trebuie respectată și formalitățile care trebuie îndeplinite în legătură cu participarea la concurs;

c) cerințele minime de calificare pe care entitatea contractantă a decis să le solicite, precum și documentele care urmează să fie prezentate de concurenți pentru dovedirea îndeplinirii cerințelor respective;

d) ansamblul cerințelor în baza cărora concurenții urmează să elaboreze și să prezinte proiectul;

e) cuantumul premiilor care urmează să fie acordate, în cazul în care concursul este organizat ca o procedură independentă;

f) angajamentul entității contractante de a încheia contractul cu câștigătorul sau cu unul dintre câștigătorii concursului respectiv, în cazul în care concursul este organizat ca parte a unei alte proceduri de atribuire a contractului de achiziții de servicii;

g) informații detaliate și complete privind criteriul aplicat pentru stabilirea proiectului/proiectelor câștigător/câștigătoare.

(6) Concursul de soluții se inițiază prin publicarea unui anunț de participare, în conformitate cu art. 60, prin care entitatea contractantă solicită operatorilor economici interesați depunerea de proiecte. Anunțul trebuie să conțină cel puțin informațiile prevăzute în anexa nr. 3.

(7) Perioada dintre data publicării anunțului de participare și data-limită de depunere a proiectelor trebuie să fie stabilită astfel încât operatorii economici să beneficieze de un interval rezonabil pentru elaborarea acestora, însă nu mai puțin de 20 de zile.

(8) Entitatea contractantă are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru ca schimburile de mesaje, comunicările și arhivarea informațiilor să se realizeze într-o manieră care să asigure integritatea și confidențialitatea deplină a tuturor informațiilor comunicate de concurenți.

(9) Conținutul planurilor sau proiectelor prezentate trebuie să rămână confidențial cel puțin până la data stabilită pentru deschiderea acestora, juriul urmând a lua cunoștință de conținutul planurilor/proiectelor numai după această dată.

(10) În cazul în care entitatea contractantă solicită transmiterea electronică a proiectelor, condițiile prevăzute la art. 32 se aplică în mod corespunzător.

(11) Entitatea contractantă are dreptul de a realiza o selecție preliminară a concurenților, utilizând în acest sens criterii clare, obiective, nediscriminatorii, care trebuie să fie precizate în mod explicit în documentația de concurs.

(12) Numărul de concurenți selectați trebuie să fie suficient pentru a asigura o concurență reală.

(13) În scopul evaluării proiectelor prezentate într-un concurs de soluții, entitatea contractantă are obligația de a numi un juriu format din cel puțin 6 membri, persoane fizice independente față de concurenți, cu pregătire profesională și experiență relevantă în domeniu, precum și cu probitate morală recunoscută.

(14) În cazul în care concurenților li s-a solicitat o anumită calificare profesională, atunci cel puțin o treime din numărul membrilor juriului trebuie să aibă acea calificare sau una echivalentă.

(15) Proiectele trebuie să fie prezentate anonim, anonimatul urmând a fi păstrat până în momentul în care juriul a adoptat o decizie sau a formulat o opinie.

(16) Juriul este autonom în deciziile și opiniile pe care le emite.

(17) Juriul are obligația de a evalua proiectele depuse exclusiv în baza criteriilor de evaluare indicate în anunțul de participare la concurs.

(18) Juriul are obligația de a întocmi un raport, semnat de toți membrii săi, care trebuie să cuprindă evaluarea calitativă a fiecărui proiect, observații specifice, precum și, dacă este cazul, lista de probleme care urmează a fi clarificate.

(19) Juriul are dreptul de a invita concurenții să răspundă la problemele care au fost consemnate în raportul prevăzut la alin. (18), în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la soluția/proiectul propus.

(20) Juriul are obligația de a elabora procese-verbale complete ale discuțiilor derulate conform prevederilor alin. (19).

(21) Entitatea contractantă publică în Buletinul achizițiilor publice, în termen de 30 de zile de la finalizarea concursului de soluții, o notificare privind rezultatele acestuia. Anunțul trebuie să conțină informațiile prevăzute în anexa nr. 3.

(22) În cazul în care informațiile privind finalizarea concursului de soluții, a căror comunicare este prevăzută la alin. (21), se referă la secretul comercial sau secretul de stat, conform prevederilor Codului civil sau ale Legii nr. 245/2008 cu privire la secretul de stat, ori ar putea aduce atingere concurenței loiale dintre operatorii economici, conform prevederilor Legii concurenței nr. 183/2012, comunicarea acestor informații nu este obligatorie.

Art 86 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului