Articolul 5 din Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova. Exercitarea atribuțiilor de către entitățile contractante

(1) Entitatea contractanta își exercită atribuțiile prin intermediul unui grup de lucru. În funcție de obiectul achiziției, entitatea contractantă poate crea unul sau mai multe grupuri de lucru.

(2) Grupul de lucru se creează, printr-o decizie (ordin) sau dispoziție, din cel puțin 3 membri, inclusiv conducătorul grupului de lucru – persoana care deține dreptul de prima semnătură în entitatea corespunzătoare sau persoana numită de aceasta – și secretarul grupului de lucru.

(3) Entitatea contractantă este în drept să atragă, după caz, în componența grupului de lucru, în calitate de consultanți, specialiști și experți din domeniul în care se efectuează achiziția. În caz de necesitate, printr-o decizie (ordin) sau dispoziție, specialiștii și experții sunt atrași în grupul de lucru cu drept de vot.

(4) Entitatea contractantă include obligatoriu în componența grupului de lucru reprezentanți ai societății civile în cazul în care a fost depusă o cerere scrisă în acest sens cu două zile până la data-limită de depunere a ofertelor, dar aceștia nu pot constitui mai mult de o treime din componența totală a grupului. Reprezentanții societății civile incluși în grupul de lucru au drept de vot consultativ sau dreptul la opinie separată, care se expune în actul deliberativ al grupului respectiv.

(5) Pentru a evita situațiile ce pot afecta modul de funcționare a grupului de lucru se va stabili, printr-o decizie (ordin) sau dispoziție, un portofoliu de membri supleanți care, în caz de necesitate, vor deveni membri cu drepturi depline în cadrul grupului de lucru.

(6) Grupul de lucru are următoarele atribuții în domeniul achizițiilor sectoriale:

a) elaborează planuri anuale și trimestriale de efectuare a achizițiilor sectoriale;

b) întocmește anunțuri și/sau invitații în cadrul procedurilor de achiziție sectorială;

c) elaborează documentația de atribuire și alte documente aplicabile în cadrul procedurilor de achiziție sectorială;

d) inițiază și desfășoară proceduri de achiziție sectorială;

e) asigură participarea largă a operatorilor economici la procedurile de achiziție sectorială;

f) examinează, evaluează și compară ofertele operatorilor economici prezentate în cadrul procedurilor de achiziție sectorială;

g) atribuie contracte de achiziții sectoriale care sunt încheiate de entitatea contractantă cu operatorii economici;

h) întocmește dări de seamă privind rezultatul procedurilor de achiziție sectorială și le prezintă Agenției Achiziții Publice;

i) monitorizează contractele de achiziții sectoriale;

j) păstrează și ține evidența tuturor documentelor întocmite și aplicate în cadrul procedurilor de achiziție sectorială.

(7) Entitatea contractantă, prin intermediul grupului de lucru, este obligată:

a) să asigure eficiența achizițiilor sectoriale;

b) să asigure obiectivitatea și imparțialitatea în cadrul procedurilor de achiziție sectorială;

c) să asigure publicitatea și transparența procedurilor de achiziție sectorială;

d) să transmită, la solicitarea Agenției Achiziții Publice, orice informație privind încheierea și executarea contractelor de achiziții sectoriale.

(8) În exercitarea atribuțiilor, membrul grupului de lucru este autonom, imparțial și se supune numai legii. Se interzice exercitarea oricărei influențe cu scopul de a determina membrul grupului de lucru să își îndeplinească atribuțiile contrar prevederilor prezentei legi.

(9) Entitatea contractantă este responsabilă de executarea și gestionarea contractelor de achiziții sectoriale în termenele și în condițiile prevăzute de acestea.

Art 5 Legea Privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №74 din 25.05.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului