Articolul 65 din Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova. Cooperarea dintre furnizorii de servicii online de partajare de conținut și titularii de drepturi

(1) Cooperarea dintre furnizorii de servicii online de conținut și titularii de drepturi nu trebuie să conducă la împiedicarea disponibilității operelor sau a altor obiecte protejate încărcate de utilizatori care nu încalcă dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv în cazul în care astfel de opere sau alte obiecte protejate fac obiectul unei excepții sau limitări.

(2) Utilizările legitime care nu încalcă dreptul de autor sau drepturile conexe, în sensul alin. (1), pot include:

a) utilizările permise la art. 57 alin. (1) lit. h) și i);

b) utilizări ale persoanelor care dețin drepturi asupra conținutului pe care îl încarcă sau utilizări care fac obiectul autorizației în temeiul art. 62 alin. (3);

c) operele și alte obiecte protejate care aparțin domeniului public;

d) utilizări ale unui conținut în cazul căruia originalitatea sau orice altă cerință referitoare la protecție nu este respectată.

(3) Atunci când încarcă și pun la dispoziție conținut generat prin intermediul serviciilor online de partajare de conținut, utilizatorii se pot baza pe oricare dintre următoarele excepții sau limitări:

a) citate, critici, recenzii;

b) utilizarea în scopuri de caricatură, parodiere sau pastișă.

(4) Furnizorii de servicii online de partajare de conținut au obligația să își informeze utilizatorii cu privire la termenele și condițiile în care au posibilitatea să utilizeze opere și alte obiecte protejate în temeiul excepțiilor sau limitărilor prevăzute la alin. (2) lit. a) și alin. (3).

(5) Atunci când furnizorii de servicii online de partajare de conținut utilizează tehnologii de recunoaștere a conținutului în vederea stabilirii utilizărilor care pot intra sub incidența excepțiilor și limitărilor prevăzute la alin. (2) și (3), sunt luate în considerare criterii precum:

a) lungimea sau dimensiunea conținutului identificat utilizat pentru încărcare;

b) proporția conținutului corespondent identificat în raport cu întregul material încărcat;

c) gradul de modificare al operei.

(6) Criteriile menționate la alin. (5) sunt aplicate ținând seama de tipul conținutului încărcat, de modelul de afaceri, precum și de riscul generării unor prejudicii economice semnificative pentru titularii de drepturi.

(7) Utilizatorii se pot adresa instanțelor de judecată competente pentru a invoca utilizarea unei excepții sau limitări privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Art 65 Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №230 din 28.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului