Articolul 39 din Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova. Dreptul de revocare

(1) Autorul sau interpretul poate revoca, integral sau parțial, acordul sau contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale, prevăzute la art. 30 și 31, în cazul în care:

a) deținătorul acordului sau cesionarul nu exploatează opera, interpretarea sau execuția, conform prevederilor contractuale;

b) exploatarea este minimă sau nu respectă standardele prevăzute la alin. (3) din prezentul articol.

(2) În situația în care deținătorul acordului de utilizare sau cesionarul nu își respectă obligațiile convenite în raport cu totalitatea drepturilor patrimoniale și tipurilor de exploatare acordate sau cesionate, autorul sau interpretul poate solicita revocarea parțială.

(3) Mecanismul de revocare prevăzut la alin. (1) se aplică în funcție de particularitățile și standardele de exploatare rezonabile din sectoarele muzical, audiovizual și editorial (pragul minim al exemplarelor publicate, condițiile de reeditare etc.) și diferitele categorii de opere, interpretări sau execuții.

(4) În cazul operelor, al interpretărilor sau al execuțiilor care implică mai mulți autori sau interpreți sunt luate în considerare importanța contribuțiilor individuale, precum și interesele legitime ale tuturor autorilor și interpreților afectați de aplicarea individuală a mecanismului de revocare.

(5) Revocarea menționată la alin. (1) nu poate fi solicitată înainte de expirarea a doi ani de la data încheierii acordului sau contractului de cesiune. În cazul operelor din publicațiile cotidiene, acest termen este de trei luni, iar în cazul publicațiilor periodice – de un an. Autorul sau interpretul notifică deținătorul acordului de utilizare sau cesionarul și stabilește un termen adecvat până la care urmează să se exploateze drepturile autorizate sau cesionate. După expirarea acestui termen, autorul sau interpretul poate alege să înceteze caracterul exclusiv al contractului în loc să revoce acordul sau contractul de cesiune.

(6) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul în care neexploatarea drepturilor se datorează, în principal, propriei culpe, faptei unui terț, unui caz fortuit sau impediment justificator ori unor circumstanțe despre care se consideră în mod rezonabil că autorul sau interpretul poate să le remedieze.

(7) Orice prevedere contractuală care derogă de la mecanismul de revocare prevăzut la alin. (1) are forță executorie numai în cazul în care se bazează pe un acord sau contract de negociere colectivă.

Art 39 Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №230 din 28.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului