Articolul 76 din Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova. Dreptul de suită

(1) Autorul unei opere originale de artă beneficiază de dreptul de a încasa o cotă din prețul net de vânzare obținut la orice revânzare a operei, ulterioară primei înstrăinări a operei de către autor (drept de suită), precum și de dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se află opera sa.

(2) Dreptul de suită este un drept inalienabil, la care nu se poate renunța nici chiar anticipat. Acest drept se transmite prin moștenire, potrivit legislației civile, fiind protejat conform termenului prevăzut la art. 12 alin. (1).

(3) Dreptul de suită se aplică în toate cazurile de revânzare a unei opere originale de artă, care îi implică, în calitate de vânzători, cumpărători sau intermediari, pe comercianții de opere de artă, inclusiv organizatorii de licitații, saloanele, galeriile de artă, magazinele etc.

(4) Termenul de plată și alte condiții de gestiune a dreptului de suită sunt reglementate în metodologia elaborată conform prevederilor art. 99101.

(5) În cazul în care revânzarea originalului a fost efectuată printr-o licitație publică, o galerie de artă sau prin intermediul oricărui alt comerciant de artă, organizatorul licitației publice, proprietarul galeriei de artă sau dealerul de artă își asumă, împreună cu vânzătorul, răspunderea pentru plata sumei datorată în temeiul dreptului de suită.

(6) În sensul prezentului articol, prin opere originale de artă se înțeleg operele de artă plastică sau grafică (imaginile, colajele, picturile, desenele, gravurile, tipăriturile, litografiile, sculpturile, tapiseriile, articolele din ceramică, din sticlă și fotografiile) dacă acestea sunt create personal de artist sau reprezintă exemplare considerate opere originale de artă. Exemplarele operelor originale de artă care au fost executate într-un număr limitat personal de către autorul lor sau cu consimțământul acestuia (de regulă, numerotate, semnate sau în alt mod autentificate de către acesta) sunt considerate opere originale de artă.

(7) Dreptul de suită nu se aplică operelor de artă aplicată și operelor de arhitectură.

(8) Suma datorată în temeiul alin. (1) se calculează conform următoarelor cote, fără a putea depăși echivalentul a 12500 de euro:

a) 5% pentru tranșa din prețul de vânzare până la echivalentul a 3000 de euro inclusiv;

b) 4% pentru tranșa din prețul de vânzare de la echivalentul a 3001 euro până la echivalentul a 50000 de euro inclusiv;

c) 3% pentru tranșa din prețul de vânzare de la echivalentul a 50000,01 euro până la echivalentul a 200000 de euro inclusiv;

d) 1% pentru tranșa din prețul de vânzare de la 200000,01 euro până la echivalentul a 350000 de euro inclusiv;

e) 0,5% pentru tranșa din prețul de vânzare de la echivalentul a 350000,01 euro până la echivalentul a 500000 de euro inclusiv;

f) 0,25% pentru ceea ce depășește echivalentul a 500000 de euro.

(9) Prevederile alin. (8) nu se aplică dacă vânzarea este mai mică decât echivalentul a 100 de euro.

(10) Dreptul de suită prevăzut la alin. (1) poate fi exercitat numai prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale.

(11) În decurs de 3 ani de la data revânzării, titularul dreptului de suită sau organizația de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale care reprezintă interesele acestuia are dreptul să ceară oricărei persoane menționate la alin. (3) să prezinte informația necesară pentru a asigura plata sumelor datorate pentru revânzare. Informațiile obținute nu pot fi utilizate în alt scop decât pentru gestiunea colectivă a drepturilor.

(12) Vânzătorul este obligat să comunice autorului și organizației de gestiune colectivă informațiile prevăzute la alin. (1) în termen de două luni de la data vânzării, răspunzând de reținerea procentelor sau a cotelor din prețul de vânzare, fără adăugarea altor taxe.

(13) Proprietarul operei originale de artă nu poate îngrădi autorului operei înstrăinate posibilitatea de a realiza reproducerea operei și expunerea acesteia într-o expoziție personală.

(14) Persoanele fizice sau juridice străine beneficiază de un tratament egal cu cel al cetățenilor din Republica Moldova în ceea ce privește dreptul de suită, cu condiția ca aceștia să beneficieze, la rândul lor, de tratament similar în statele respective.

Art 76 Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №230 din 28.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului