Articolul 9 din Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova. Subiectul dreptului de autor. Prezumția paternității și simbolul protecției dreptului de autor

(1) Se consideră a fi autor, în absența unei probe contrare, persoana fizică sub al cărei nume opera este adusă la cunoștința publicului pentru prima dată.

(2) În cazurile expres prevăzute de lege pot beneficia de protecția acordată autorului persoanele fizice și juridice, altele decât autorul.

(3) În cazul în care opera a fost adusă la cunoștința publică sub formă anonimă sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercită de persoana fizică sau juridică ce o face publică având consimțământul autorului atât timp cât acesta nu își dezvăluie identitatea.

(4) Pentru a informa publicul despre drepturile sale, autorul și titularul dreptului de autor folosește simbolul protecției dreptului de autor, semnalat conform uzanțelor, care se aplică pe fiecare exemplar al operei și constă din trei elemente:

a) litera latină „C” inclusă în cerc;

b) numele sau denumirea autorului sau a titularului dreptului exclusiv de autor;

c) anul primei publicări a operei.

(5) Folosirea simbolului protecției dreptului de autor nu constituie o condiție pentru a acorda operei protecția prevăzută de prezenta lege.

(6) Autorul sau titularul dreptului de autor asupra unei opere publicate sau nepublicate poate să o înscrie în Registrul de stat al obiectelor protejate de dreptul de autor și drepturile conexe, în decursul termenului de protecție a dreptului de autor.

(7) Înscrierea operei în Registrul de stat al obiectelor protejate de dreptul de autor și drepturile conexe este facultativă, nu conferă drepturi și se supune unei taxe aprobate prin hotărâre de Guvern.

(8) Existența și conținutul unei opere se pot dovedi prin orice mijloace de probă, inclusiv prin includerea acesteia în repertoriul unei organizații de gestiune colectivă.

(9) Autorii și titularii dreptului de autor, odată cu includerea operelor lor în repertoriul organizației de gestiune colectivă, își pot înregistra și numele, denumirea, sau pseudonimul, exclusiv în vederea aducerii acestuia la cunoștința publică.

(10) Înscrierea operelor în Registrul de stat al obiectelor protejate de dreptul de autor și drepturile conexe se efectuează de AGEPI în conformitate cu regulamentul aprobat de către Guvern.

Art 9 Legea Privind dreptul de autor şi drepturile conexe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №230 din 28.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului