Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. CONDIŢIILE pe care trebuie să le întrunească spaţiile de depozitare şi păstrare a armelor şi a muniţiilor

1. Spaţiul de depozitare a armelor şi a muniţiilor reprezintă o construcţie special amenajată sub formă de depozit, destinată pentru păstrarea armelor şi muniţiilor, constituită din una sau mai multe încăperi.

2. Spaţiul de depozitare trebuie să asigure condiţii optime pentru păstrare sau depozitare îndelungată a armelor şi muniţiilor, să asigure siguranţa deplină, inclusiv apărarea împotriva incendiilor.

3. Spaţiul de depozitare nu poate fi utilizat în alt scop decît în cel pentru care este destinat.

4. Spaţiul de depozitare trebuie astfel dimensionat încît să asigure dispunerea dulapurilor metalice, rastelelor, lăzilor sau stelajelor în conformitate cu prevederile prezentei legi şi să asigure căile de acces.

5. Spaţiul de depozitare trebuie să fie construit din materiale incombustibile, să aibă uşi de acces din metal sau din materiale rezistente la foc, prevăzute cu încuietori duble independente.

6. Cheile de la intrare se păstrează la gestionarul spaţiului de depozitare care, la plecare, are obligaţia să încuie uşa de acces.

7. Al doilea rînd de chei se păstrează într-o cutie închisă, în altă încăpere decît cea de depozitare.

8. În cazul în care este asigurată paza permanentă, al doilea rînd de chei se păstrează la paznic în cutie închisă şi sigilată.

9. La uşile spaţiului de depozitare trebuie să fie instalate grilaje metalice, iar la ferestre – grilaje metalice şi plase din sîrmă, indiferent de etajul la care sînt situate încăperile.

10. Montarea grilajelor nu este obligatorie la uşile de acces confecţionate din metal cu o grosime de cel puţin 5 mm.

11. Ferestrele trebuie prevăzute cu geamuri mate sau vopsite în alb, pentru protecţie împotriva razelor solare.

12. Spaţiul de depozitare trebuie prevăzut cu sisteme de alarmă şi de protecţie împotriva efracţiei şi cu sisteme de supraveghere video.

13. Se interzice accesul în spaţiul de depozitare cu obiecte generatoare de flacără deschisă sau cu rechizite de fumat.

14. În spaţiul de depozitare se interzice efectuarea de lucrări ce nu au legătură cu manevrarea şi depozitarea armelor şi muniţiilor.

15. Spaţiul de depozitare trebuie să fie prevăzut cu instalaţii împotriva supratensiunilor atmosferice şi electricităţii statice.

16. Pardoseala spaţiului de depozitare trebuie să fie confecţionată din material incombustibil, să fie plană şi să nu prezinte fisuri.

17. Pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în spaţiul de depozitare trebuie să existe mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, care să fie accesibile în orice moment.

18. Spaţiul de depozitare trebuie asigurat cu iluminat corespunzător.

19. Cuplarea, respectiv decuplarea iluminatului electric, se face de la întrerupătoare amplasate în afara spaţiului de depozitare.

20. Corpurile de iluminat trebuie să fie în construcţie antiexplozivă.

21. În spaţiul de depozitare se vor menţine o temperatură şi o umiditate care să nu depăşească valorile admise de depozitare stabilite de producător.

22. În cazul în care, conform instrucţiunilor producătorului, temperatura trebuie menţinută în anumite limite, spaţiul de depozitare va fi prevăzut cu instalaţie de încălzire cu apă sau de climatizare (aer cald/rece).

23. Pentru controlul temperaturii şi al umidităţii, spaţiul de depozitare trebuie prevăzut cu termometru, care se instalează la 2/3 din înălţimea încăperii şi, respectiv, cu higrometru.

24. Cazanul de încălzire a apei sau de abur trebuie să fie amplasat la o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de spaţiul de depozitare.

25. În cazul în care în spaţiul de depozitare se află şi arme, muniţiile se păstrează în dulapuri, seifuri metalice ori în lăzi metalice prevăzute cu încuietori.

26. Dulapurile trebuie să fie permanent încuiate, deschizîndu-se numai atunci cînd este necesară efectuarea unor operaţiuni.

27. Fiecare cheie este etichetată cu numărul dulapului de păstrare şi se află la persoana care are în gestiune încăperea respectivă.

28. Dublurile cheilor de la dulapuri se păstrează, etichetate, în cutie metalică închisă la persoana care are în gestiune spaţiul de depozitare.

29. Se admite depozitarea muniţiilor şi a armelor în aceleaşi dulapuri metalice dacă acestea, prin construcţie, sînt prevăzute cu compartimente şi cu uşi separate, dotate cu încuietoare.

30. Cartuşele se păstrează în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică de ambalare în conformitate cu instrucţiunile producătorului.

31. Capsele pentru muniţie se păstrează în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică de ambalare a producătorului, în seifuri, dulapuri sau în lăzi metalice prevăzute cu încuietoare, amplasate intr-o încăpere separată de cele în care se păstrează cartuşe sau pulberi pentru muniţie.

32. Pulberile se păstrează în dulapuri sau în seifuri metalice prevăzute cu încuietori, amplasate într-o încăpere separată de cele în care se păstrează muniţii sau capse pentru muniţii.

33. Verificarea dacă spaţiul întruneşte condiţiile de depozitare a armelor şi a muniţiilor se efectuează de organul teritorial de poliţie sau de serviciul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne, la cerere sau la necesitate, cu întocmirea procesului-verbal de constatare, pentru fiecare spaţiu separat.

34. Modificarea spaţiului de depozitare a armelor şi a muniţiilor se poate realiza numai după obţinerea unui nou proces-verbal de constatare.


Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021