Articolul 4 din Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. Aspecte generale privind regimul armelor şi al muniţiilor

(1) Armele letale pot fi deţinute sau, în funcţie de categoria şi clasificarea lor conform prezentei legi, pot fi purtate şi folosite de persoane fizice în baza permisului de armă, iar de către persoane juridice – pot fi deţinute şi folosite în baza permisului de deţinere eliberat în condiţiile prezentei legi.

(2) Armele neletale pot fi deţinute şi, în funcţie de categoria şi de clasificarea acestora conform prezentei legi, pot fi purtate şi folosite de persoane fizice şi juridice cu condiţia de îndeplinire a procedurilor de autorizare sau de înregistrare a acestora, după caz, la organele competente în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

(3) Evidenţa posesorilor de arme letale şi neletale, evidenţa armelor deţinute de aceştia şi a documentelor prin care se acordă dreptul de deţinere, port şi folosire se ţin, la nivel local, de către organele de poliţie abilitate din raza de competenţă teritorială care au eliberat aceste documente, iar la nivel central, pentru armele letale cu ţeavă ghintuită – de către serviciul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne.

(4) Deţinătorii de arme letale sau neletale sînt obligaţi să anunţe de îndată, dar nu mai tîrziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau sustragerea acestor arme.

(5) Persoana care ia cunoştinţă despre existenţa unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.

(6) Persoana care găseşte o armă militară, o armă letală, o armă neletală ori muniţii este obligată să anunţe sau să le predea de îndată ce este posibil, dar nu mai tîrziu de 24 de ore, la cel mai apropiat organ de poliţie.

(7) Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană care deţine legal arme sau muniţii au obligaţia ca, în cazul în care deţinătorul decedează ori este declarat dispărut, să depună armele şi muniţiile respective la cel mai apropiat organ de poliţie în termen de 15 zile de la data decesului sau, după caz, a rămînerii definitive a hotărîrii judecătoreşti de declarare a dispariţiei, pentru păstrarea acestora pînă la stabilirea moştenitorului, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(8) Armele deţinute de persoanele fizice şi juridice în condiţiile prezentei legi trebuie păstrate la domiciliul ori la sediul acestora.

(9) Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească, să comercializeze sau, după caz, să repare arme sînt obligate să asigure securitatea lor. Condiţiile de asigurare a securităţii acestor arme se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi.

(10) Armele deţinute la domiciliul persoanei fizice sau la sediul persoanei juridice în baza documentelor prevăzute de lege pot fi transferate de proprietarul lor în alt spaţiu decît în cel menţionat în documente numai cu acordul în scris al poliţiei, în conformitate cu procedura stabilită prin normele de aplicare a prezentei legi.

(11) Introducerea pe teritoriul şi scoaterea de pe teritoriul Republicii Moldova a armelor şi a muniţiilor ce urmează a fi autorizate şi/sau declarate sînt permise de către organele Serviciului Vamal numai dacă sînt însoţite de permisul de transfer sau de permisul de transport al acestora.

(12) La înstrăinarea armelor de foc, muniţiile aferente neutilizate trebuie să fie predate organului de poliţie competent spre a fi distruse.

(13) Persoanele autorizate în condiţiile legii au dreptul să poarte asupra lor doar o singură armă letală sau neletală, cu excepţia cazurilor de aflare pe terenuri destinate vînatului autorizat, precum şi în tiruri de tragere autorizate pentru funcţionare.

(14) Este interzis portul armelor letale şi neletale:

a) în locuri aglomerate, cum ar fi: stadioane, instituţii de învăţămînt, instituţii ale autorităţilor publice centrale, instanţe judecătoreşti, locaşuri sfinte, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri unde folosirea acestor arme este interzisă prin lege;

b) dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor sau a substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori sub afecţiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa;

c) dacă acestea nu sînt însoţite de documentul ce atestă dreptul de port şi de folosire a armelor.

(15) Armele decriminalizate pot fi transferate pentru comercializare, în conformitate cu prezenta lege, armurierilor după efectuarea examinării tehnice și înregistrarea la autoritățile competente.

Art 4 Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №130 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului