Articolul 18 din Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. Încetarea dreptului de posesie şi limitarea dreptului de proprietate asupra armelor

(1) Dreptul de posesie a armelor încetează dacă titularul se află în una din următoarele situaţii:

a) nu mai întruneşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. e);

b) se află în una din situaţiile specificate la art. 7 alin. (2) lit. e)–g);

c) nu se prezintă pentru vizarea permisului de armă în termen de un an de la expirarea termenului prevăzut la art. 11 alin. (2);

d) remite spre distrugere arma înscrisă în permis;

e) pleacă definitiv din Republica Moldova sau pierde cetăţenia ei;

f) s-a stabilit că a aplicat armele deţinute fără a îndeplini condiţiile prevăzute la art. 17 alin.

(2) şi (4); precum şi

g) în alte situaţii prevăzute de legislaţie.

(2) Limitarea dreptului de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor se aplică dacă titularul:

a) se află în una din situaţiile specificate la art. 7 alin. (2) lit. a), b) şi/sau h);

b) nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 7 alin. (1) lit. d);

c) a comis una dintre contravenţiile pentru care legislaţia prevede privarea de dreptul de port şi de folosire a armei.

(3) Limitarea dreptului de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor pe un termen de 5 ani se aplică dacă titularul:

a) se află în una din situaţiile specificate la art. 7 alin. (2) lit. d);

b) a comis una din contravenţiile ce ţin de încălcarea prevederilor actelor normative privind vînatul, de încălcarea modului de comercializare şi/sau de înstrăinare a armelor şi a muniţiilor, de încălcarea prevederilor privind procurarea, portul, păstrarea armelor, de încălcarea prevederilor privind repararea armelor neînregistrate în modul stabilit, de încălcarea regulilor de folosire a armelor;

c) a refuzat, s-a împotrivit sau s-a eschivat de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, în cazul în care poartă asupra sa arme letale şi/sau neletale supuse autorizării sau declarării.

(4) În cazul în care titularul se află în una din situaţiile specificate la alin. (1), (2) sau (3), organul de poliţie competent retrage permisul de armă, iar titularul este obligat să depună armele şi întreaga cantitate de muniţii aferente la organul de poliţie în a cărui rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori este obligat să le înstrăineze în condiţiile prezentei legi.

(4-1) În cazul în care titularului i-a fost limitat dreptul de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor pe un termen de 5 ani, după expirarea acestui termen, pentru restabilirea în dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor, titularul este obligat să absolve repetat un curs de instruire teoretică şi practică de mînuire a armei de foc, organizat în modul stabilit.

(5) În cazul în care persoana se află în situaţia specificată la alin. (1) lit. c), dreptul de posesie încetează doar asupra armelor referitor la care nu mai sînt îndeplinite condiţiile pentru deţinere prevăzute de lege.

(6) Constatarea situaţiilor specificate la alin. (1)–(5) din prezentul articol se face de către autorităţile competente indicate la art. 7 alin. (3), care iau măsura de retragere sau, după caz, de anulare a permisului de armă la armele referitor la care dreptul de posesie încetează sau dreptul de proprietate este limitat prin interdicţie de posesie.

(7) Măsura prevăzută la alin. (4) poate fi contestată în modul stabilit de Codul administrativ.

(8) Deţinătorul armelor este obligat ca, în termen de 10 zile de la data la care i s-a adus la cunoştinţă măsura prevăzută la alin. (6), să depună armele şi întreaga cantitate de muniţii aferente la organul de poliţie în a cărui rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul în vederea înstrăinării sau depozitării, cu excepţia situaţiilor în care acestea sînt ridicate de organul de poliţie competent. Exercitarea căilor de atac, prevăzute de lege, împotriva măsurii de anulare a permisului de armă nu suspendă obligaţia deţinătorului de a depune armele la organul de poliţie.

(9) Din momentul survenirii situaţiilor specificate la alin. (1) lit. b) sau c), titularul dreptului de proprietate asupra armelor este obligat ca, în cel mult 15 zile, să înstrăineze ori să depună arma la un armurier autorizat pentru înstrăinare, cu înştiinţarea organului de poliţie, iar în cazul în care s-a omis termenul prevăzut, intervine înstrăinarea silită.

Art 18 Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №130 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului