Articolul 71 din Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. Controlul în domeniul armelor şi al muniţiilor

(1) Ministerul Afacerilor Interne este autoritatea competentă care, prin intermediul reprezentanţilor săi, exercită controlul privind respectarea regimului armelor şi al muniţiilor, în condiţiile prezentei legi.

(2) La efectuarea controlului privind respectarea regimului armelor şi al muniţiilor, autoritatea de control va ţine cont de următoarele principii:

a) legalitatea şi respectarea competenţei stabilite de legislaţie;

b) interpretarea dubiilor, apărute la aplicarea legislaţiei, în favoarea persoanei supuse controlului;

c) prescrierea recomandărilor pentru înlăturarea încălcărilor constatate în timpul controlului.

(3) Controalele planificate asupra modului în care persoanele fizice şi juridice respectă regimul armelor şi al muniţiilor se efectuează de către autoritatea de control cel mult o dată la 6 luni calendaristice, cu antrenarea, după caz, a reprezentanţilor instituţiilor cu funcţii de reglementare şi de control, conform competenţei.

(4) Controalele inopinate se efectuează numai în temeiul unei sesizări în scris din partea instituţiilor cu funcţii de reglementare şi de control privind încălcarea comisă de persoana supusă controlului a regimului armelor şi al muniţiilor ori privind îndeplinirea prescripţiilor de lichidare a încălcărilor ce ţin de regimul armelor şi al muniţiilor.

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), în cazurile şi în conformitate cu procedurile expres stabilite de alte legi, controalele inopinate privind respectarea regimului armelor şi al muniţiilor pot fi efectuate de către autoritatea de control în temeiul autosesizării sau al unei sesizări în scris, depuse conform prevederilor Codului administrativ sau ale legislației privind protecția consumatorilor.

(6) La efectuarea controlului asupra respectării regimului armelor şi al muniţiilor, persoana supusă controlului prezintă informaţia şi documentele relevante pentru scopul acestui control şi asigură condiţiile pentru efectuarea lui.

(7) În baza rezultatelor controlului se întocmeşte un act de control în două exemplare, unul dintre care se remite persoanei supuse controlului, al doilea se păstrează la autoritatea de control. În caz de dezacord cu rezultatele controlului, persoana supusă controlului poate prezenta în scris, în termen de 5 zile lucrătoare de la data de întocmire a actului de control, argumentarea dezacordului, anexînd documentele de rigoare.

(8) În cazul în care se depistează încălcări ale regimului armelor şi al muniţiilor, autoritatea de control, în termen de 15 zile lucrătoare de la data de întocmire a actului de control, emite o prescripţie de lichidare a încălcărilor, cuprinzînd recomandările referitoare la modul de remediere a tuturor deficienţelor identificate, precum şi la avertizarea despre posibila suspendare sau retragere a permisului de deţinere a armelor sau, după caz, a autorizaţiei de funcţionare a tirului de tragere dacă încălcările depistate nu vor fi lichidate în termenul stabilit.

(9) Primind prescripţia de lichidare a încălcărilor regimului armelor şi al muniţiilor, persoana supusă controlului este obligată să prezinte autorităţii de control, în termenul indicat în prescripţie, o informaţie privind lichidarea încălcărilor.

(10) În caz de depistare a încălcării regimului armelor şi al muniţiilor, instituţiile cu funcţii de reglementare şi control sînt obligate să sesizeze autoritatea de control sau, după caz, autoritatea de licenţiere, prezentîndu-le documentele corespunzătoare. Autoritatea de control sau, după caz, autoritatea de licenţiere verifică, în baza documentelor prezentate, respectarea regimului de arme şi muniţii sau, după caz, a condiţiilor de licenţiere şi emite, după caz, în termen de 15 zile lucrătoare, o prescripţie de lichidare a încălcării regimului de arme şi muniţii sau, după caz, a condiţiilor de licenţiere, conform prevederilor alin. (8).

Art 71 Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №130 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului