Articolul 71-1 din Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. Instruirea și atestarea personalului implicat în operațiuni cu arme și muniții

(1) Persoana juridică care desfășoară operațiuni cu arme și muniții asigură, din mijloace financiare proprii, condițiile necesare pentru instruirea teoretică și practică a personalului angajat, în scopul efectuării în siguranță a operațiunilor cu arme și muniții.

(2) Instruirea trebuie să cuprindă cursuri teoretice și practice, după caz, conform programelor de instruire, elaborate de centrele specializate de instruire pe domenii de activitate/specialități, care sunt coordonate cu Ministerul Afacerilor Interne și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, cu eliberarea certificatului de absolvire a cursurilor. Instruirea persoanelor fizice implicate în operațiuni cu arme și muniții se efectuează în corespundere cu Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulților, aprobat de Guvern.

(3) Frecvența instruirii, modul de instruire, complexitatea și durata acesteia se aprobă de Guvern, luându-se în considerare nivelul de cunoștințe, experiența și pregătirea pentru atestarea persoanelor. La solicitare, atestarea inițială sau periodică este desfășurată în lipsa cursurilor de instruire dacă persoana întrunește condițiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b ).

(4) Centrul specializat de instruire în domeniul armelor și al munițiilor trebuie:

a) să dispună de documente care să demonstreze că este o entitate legal constituită;

b) să dispună de resursele necesare pentru funcționarea corespunzătoare;

c) să asigure imparțialitatea activității sale;

d) să angajeze personal cu pregătire, instruire, cunoștințe tehnice corespunzătoare și cu experiență necesară de minimum 5 ani pentru îndeplinirea funcțiilor sale;

e) să dețină proceduri și instrucțiuni documentate;

f) să dispună de bază tehnică necesară pentru a-și desfășura activitatea;

g) să prezinte Ministerului Afacerilor Interne, la solicitare, informații și rapoarte privind activitățile desfășurate, inclusiv toate datele despre certificatele de atestare acordate în domeniul armelor și al munițiilor.

(5) Atestarea și certificarea specialiștilor în domeniul armelor și al munițiilor se efectuează de către comisiile organizate în incinta centrelor specializate de instruire, în cadrul cărora participă reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, care aplică semnătura pe fiecare certificat eliberat în urma atestării. Procesul de atestare și certificare, lista specialităților pentru care se organizează atestarea, modul de recunoaștere a certificatelor de atestare eliberate în alte state, precum și modul de organizare a comisiilor de atestare și componența acestora se aprobă de Guvern.

(6) Pot activa în calitate de maiștri armurieri și antrenori de tir doar persoanele fizice care au fost atestate și certificate în conformitate cu prezenta lege. Maiștrii armurieri și antrenorii de tir certificați își pot desfășura activitatea doar în calitate de angajați în cadrul persoanelor juridice licențiate sau autorizate și trebuie să întrunească cerințele prevăzute în prezenta lege pentru angajații din cadrul acestora.

(7) Certificatul de atestare pentru maistru armurier și cel pentru antrenor de tir sunt valabile pentru o perioadă de 5 ani. Certificatele sunt valabile și în cazul transferului la lucru în cadrul altui angajator sau al activității prin cumul dacă activitățile și/sau lucrările desfășurate se încadrează în specializarea expusă în certificatul corespunzător.

(8) Certificatul de atestare pentru maistru armurier sau cel pentru antrenor de tir este retras de către Ministerul Afacerilor Interne dacă se constată că persoana certificată se află în cel puțin una dintre situațiile stipulate la art. 7 alin. (2) lit. e)–g) sau, după caz, este suspendat dacă se constată că persoana certificată nu mai întrunește condiția prevăzută la art. 7 alin. (1) lit. d) sau se află în cel puțin una dintre situațiile stipulate la art. 7 alin. (2) lit. a), b) și d).

(9) Evaluatorii în domeniul armelor pot desfășura activitatea de evaluare în lipsa certificatului de atestare sau de instruire. Pot emite rapoarte oficiale de evaluare a armelor sau a munițiilor, la solicitarea autorităților sau a instituțiilor publice, doar evaluatorii atestați și certificați în corespundere cu prezenta lege. Certificatul de atestare pentru evaluatorul în domeniul armelor este valabil pentru o perioadă de 5 ani.

(10) Se recunosc de către Ministerul Afacerilor Interne documentele care confirmă instruirea și atestarea specialiștilor în domeniul armelor și al munițiilor, eliberate de către entitățile specializate ale altor state, doar în cazul în care se întrunesc următoarele condiții:

a) în Republica Moldova nu există centre de instruire specializate în domeniul solicitat, care pot efectua recunoașterea documentelor ce confirmă instruirea și atestarea specialiștilor, sau centrele existente nu implementează programe corespunzătoare;

b) statele în care se efectuează instruirea și atestarea specialiștilor aplică standarde internaționale.

Art 71-1 Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №130 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului