Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. CONDIŢIILE pe care trebuie să le întrunească spaţiul de comercializare a armelor şi a muniţiilor

1. Spaţiul de comercializare a armelor şi a muniţiilor reprezintă o construcţie special amenajată pentru expunerea şi vînzarea armelor şi a muniţiilor, constituită din una sau mai multe încăperi.

2. Spaţiul de comercializare trebuie să asigure condiţii optime pentru expunerea şi vînzarea armelor şi a muniţiilor, să asigure siguranţa deplină, inclusiv apărarea împotriva incendiilor.

3. Spaţiul de comercializare nu poate fi utilizat în alt scop decît în cel pentru care este destinat.

4. Spaţiul de comercializare trebuie să fie astfel dimensionat încît să asigure dispunerea vitrinelor şi/sau a rastelelor pentru expunerea armelor şi a muniţiilor, precum şi să asigure căile de acces.

5. Spaţiul de comercializare trebuie să fie construit din materiale incombustibile, să aibă uşi de acces confecţionate din materiale rezistente la foc.

6. La uşi şi ferestre trebuie să fie instalate grilaje metalice, indiferent de etajul la care sînt situate încăperile.

7. Montarea grilajelor nu este obligatorie la uşile de acces confecţionate din metal cu o grosime de cel puţin 5 mm.

8. Spaţiul de comercializare trebuie să fie prevăzut cu sisteme de alarmă şi de protecţie împotriva efracţiei şi cu sisteme de supraveghere video.

9. În spaţiile de comercializare se interzice efectuarea de lucrări ce nu au legătură cu expunerea şi/sau cu vînzarea de arme şi muniţii.

10. Pardoseala spaţiului de comercializare trebuie să fie confecţionată din materiale incombustibile, să fie plană şi să nu prezinte fisuri.

11. Pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în spaţiul de comercializare trebuie să existe mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, accesibile în orice moment.

12. În spaţiul de comercializare se vor menţine o temperatură şi o umiditate care nu trebuie să depăşească valorile admise de depozitare stabilite de producător.

13. În cazul în care, potrivit instrucţiunilor producătorului, temperatura trebuie să fie menţinută în anumite limite, spaţiul de comercializare va fi prevăzut cu instalaţii de încălzire cu apă sau de climatizare (aer cald/rece).

14. Pentru controlul temperaturii şi al umidităţii, spaţiul de comercializare trebuie să fie prevăzut cu termometru, care se amplasează la 2/3 din înălţimea încăperii şi, respectiv, cu higrometru.

15. Dacă în spaţiul de comercializare se expun şi arme, muniţiile se expun în vitrine separate prevăzute cu încuietori.

16. Vitrinele trebuie să fie încuiate permanent, deschizîndu-se numai atunci cînd este necesară efectuarea unor operaţiuni.

17. Verificarea dacă spaţiul întruneşte condiţiile de comercializare a armelor şi muniţiilor se efectuează de organul teritorial de poliţie sau de serviciul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne, la cerere sau la necesitate, cu întocmirea procesului-verbal de constatare, pentru fiecare spaţiu separat.

18. Modificarea spaţiului de comercializare a armelor şi a muniţiilor se poate realiza numai după obţinerea unui nou proces-verbal de constatare.


Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021