Articolul 52 din Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova. Omologarea armelor şi a muniţiilor

(1) Activitatea de omologare a armelor şi a muniţiilor se desfăşoară de către o instituţie, organizaţie sau întreprindere acreditată în domeniu şi are drept scop instituirea unui regim de corespundere şi de respectare a criteriilor de securitate stabilite prin normele de omologare a armelor şi a muniţiilor.

(2) Activitatea de omologare prevăzută la alin. (1) se efectuează ţinîndu-se cont de următoarele obiective:

a) caracteristicile tehnice ale armelor şi ale muniţiilor să corespundă destinaţiilor stabilite prin prezenta lege;

b) deţinerea şi folosirea armelor şi a muniţiilor să îndeplinească astfel de criterii de securitate încît să nu genereze riscul de producere a accidentelor care să pericliteze viaţa, sănătatea, integritatea fizică a deţinătorului sau a persoanelor neimplicate în situaţiile ce impun folosirea legală a armelor şi nici riscul de producere a accidentelor care pot pricinui pagube materiale.

(3) Pentru atingerea obiectivelor prevăzute la alin. (2) sînt supuse omologării:

a) armele, muniţiile şi componentele lor;

b) liniile tehnologice de producere a armelor şi a muniţiilor;

c) arbaletele şi săgeţile aferente;

d) dispozitivele electroşoc.

(4) Îndeplinirea criteriilor stabilite prin normele de omologare de către elementele specificate la alin. (3) se atestă prin certificat de conformitate, eliberat de organul de specialitate abilitat în domeniul omologării.

(5) În cazul armelor şi al muniţiilor prevăzute la art. 48 alin. (2), îndeplinirea criteriilor stabilite în normele de omologare se atestă prin certificat de atestare a îndeplinirii condiţiilor de omologare, eliberat de instituţia, organizaţia sau întreprinderea acreditată în domeniul omologării.

(6) Atribuţiile instituţiei, organizaţiei sau întreprinderii acreditate în domeniul omologării, normele şi procedura de omologare se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi.

(7) Armele şi muniţiile omologate în ţara de origine cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de recunoaştere reciprocă a rezultatelor activităţilor în domeniul evaluării conformităţii sau care dispun de marcaj al staţiunilor de încercări ale ţărilor membre ale Comisiei Internaționale Permanente pentru Identificarea Armelor de Calibru Mic (CIP) sau ale Institutului Producătorilor de Arme și Muniții Sportive (SAAMI), recunoscute în Republica Moldova, şi sînt importate din aceste ţări nu se supun repetat procedurii de omologare sau de avizare.

(8) Dacă la efectuarea procedurii de omologare ori de examinare tehnică periodică se constată că nu îndeplinesc criteriile stabilite în normele de omologare, armele se depun, în funcţie de destinaţie, la armurierii licenţiaţi în domeniul reparării armelor spre a fi reparate ori spre a fi transformate în arme dezactivate sau se depun spre distrugere la organul de poliţie de competenţă teritorială pentru a fi predate Comisiei de stat pentru evaluarea, bonificarea şi rebutarea armelor, în condiţiile legislaţiei.

Art 52 Legea Privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №130 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului