Articolul 14 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Autorizarea unor produse alimentare, a materialelor și articolelor care vin în contact cu produsele alimentare și a surselor de apă minerală și potabilă

(1) Înainte de utilizare în procesele de producție, de introducere pe piață și de distribuire, unele categorii de produse alimentare, materialele și articolele care vin în contact cu produsele alimentare, precum și sursele de apă minerală și potabilă se supun autorizării sanitare după cum urmează:

a) produsele alimentare noi și suplimentele alimentare, altele decât cele care conțin exclusiv vitamine și/sau minerale, se supun înregistrării de stat;

b) suplimentele alimentare care conțin exclusiv vitamine și/sau minerale, produsele alimentare tratate cu radiații ionizante, produsele alimentare cu adaos de vitamine și minerale se supun notificării;

c) produsele alimentare pentru sugari și copii mici, formulele de început și continuare pentru sugari, produsele alimentare destinate unor scopuri medicale speciale, înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății, materialele și articolele care vin în contact cu produsele alimentare și sursele de apă minerală și potabilă se supun avizării sanitare.

(2) Procedurile și modul de organizare a autorizării sanitare menționate la alin. (1) se stabilesc prin acte normative, aprobate în conformitate cu art. 41 alin. (4) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(3) Produsele alimentare noi sunt introduse pe piață doar dacă sunt înregistrate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică conform procedurilor prevăzute de regulamentul sanitar aprobat de Guvern și au obținut certificatul de înregistrare a produsului alimentar nou în condițiile Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(4) Suplimentele alimentare, altele decât cele care conțin exclusiv vitamine și/sau minerale, sunt introduse pe piață doar dacă sunt înregistrate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică conform procedurilor prevăzute de regulamentul sanitar aprobat de Guvern și au obținut certificatul de înregistrare în condițiile Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(5) Condițiile de introducere pe piață a aditivilor alimentari, a aromelor și a enzimelor, condițiile de utilizare a aditivilor alimentari în produsele alimentare, inclusiv a aditivilor alimentari utilizați în enzimele și aromele alimentare și în alți aditivi, precum și normele privind etichetarea aditivilor alimentari, a enzimelor și a aromelor comercializate se stabilesc prin regulamente sanitare aprobate de Guvern.

(6) Numai aditivii alimentari incluși în listele de aditivi alimentari autorizați pentru utilizare pot fi introduși pe piață și utilizați în produsele alimentare, inclusiv aditivii alimentari autorizați pentru utilizarea în alți aditivi alimentari, în enzimele alimentare sau în aromele alimentare. Listele de aditivi alimentari autorizați pentru utilizare se stabilesc de Ministerul Sănătății, în baza recomandărilor Comisei Codex Alimentarius și a reglementărilor Uniunii Europene.

Art 14 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului