Articolul 13-1 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Responsabilitățile operatorilor din domeniul alimentar

(1) Operatorii din domeniul alimentar sunt obligați să organizeze și să efectueze controlul siguranței produselor alimentare prin aplicarea bunelor practici de fabricație și a bunelor practici de igienă.

(2) Operatorii din domeniul alimentar, în cadrul întreprinderilor pe care le gestionează, vor recepționa doar produse alimentare sigure pentru consum, însoțite de certificatele de calitate eliberate de producători sau certificatul sanitar veterinar.

(3) Operatorii din domeniul alimentar, la etapa de producție, sunt obligați să organizeze și să efectueze, pe parcursul fluxului tehnologic, controlul siguranței produselor alimentare, să înregistreze rezultatele acestuia și să le păstreze pe o perioadă de un an de la data-limită de consum sau de la data durabilității minimale, sau de la ultima zi a termenului de valabilitate.

(4) Controlul siguranței produselor alimentare se efectuează în conformitate cu planurile de autocontrol, elaborate de operatorii din domeniul alimentar.

(5) Fiecare lot de produse alimentare introdus pe piață este însoțit de un certificat de calitate eliberat de operatorul din domeniul alimentar, conform modelului stabilit în anexa nr. 1. Certificatul de calitate poate fi eliberat pe suport de hârtie sau, la solicitare, expediat în format electronic.

(6) În cazul produselor alimentare de import, certificatul de calitate poate fi emis de importator în baza documentelor ce confirmă calitatea și siguranța alimentelor eliberate de producător/autoritatea competentă din domeniul alimentar din țara de origine. La certificatul de calitate se anexează copia rapoartelor de încercări de laborator în baza cărora a fost emis.

(7) Periodicitatea sau frecvența rapoartelor de încercări de laborator menționate la alin. (6) se stabilește în baza planului de autocontrol, în funcție de:

a) gradul de perisabilitate a produsului alimentar;

b) numărul punctelor critice de control identificate în procesul tehnologic;

c) indicatorii de siguranță (microbiologici, contaminanți, reziduuri).

(8) Operatorii din domeniul alimentar prezintă cel puțin următoarele informații obligatorii în certificatul de calitate:

a) numele/denumirea și adresa/sediul producătorului/importatorului;

b) numele/denumirea și adresa/sediul operatorului din domeniul alimentar căruia i-a fost expediat produsul alimentar;

c) denumirea produsului alimentar;

d) cantitatea de produs alimentar livrat;

e) informații privind valabilitatea produselor alimentare;

f) condițiile speciale de păstrare;

g) o referință la reglementările în domeniul alimentar în baza cărora a fost investigat produsul alimentar;

h) o referință a rapoartelor de încercări de laborator.

(9) Operatorii din domeniul alimentar țin evidența certificatelor de calitate eliberate în format electronic sau pe suport de hârtie.

(10) Normele detaliate de implementare a Planului de autocontrol sunt stabilite prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Art 13-1 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului