Articolul 31-3 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Obligațiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

(1) La recepționarea cererii de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este obligată să acorde certificatul constatator conform prevederilor și modelului stabilite de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(2) În cel mult 5 zile lucrătoare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este obligată să examineze cererea, să evalueze condițiile de activitate a operatorului din domeniul alimentar și, în baza criteriilor de analiză a riscurilor și a profilului solicitantului, să inițieze și să efectueze un control inopinat în conformitate cu Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Controlul efectuat întru eliberarea actului permisiv nu necesită întocmirea delegației de control în acest sens.

(3) În cazul în care informațiile din cerere și actele anexate sunt complete și, în urma evaluării și a controlului efectuat, nu sunt constatate abateri de la cerințele și obligațiile stabilite expres în legislație pentru activitatea și tipul de unitate în cauză, Agenția este obligată, în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării cererii, să înregistreze unitatea și să emită certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, conform modelului din anexa nr. 5.

(4) Termenul de examinare a cererii se suspendă în cazul în care aceasta este incompletă și solicitantul trebuie să prezinte date și/sau documente specificate în prezenta lege sau în cazul în care abaterile depistate vor cauza cu certitudine sporirea riscului produsului pentru sănătatea publică, însă aceste abateri pot fi remediate în cel mult 30 de zile.

(5) Înregistrarea unității se respinge, cu o argumentare corespunzătoare din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, doar în cazul în care, în urma evaluării sau controlului, la unitate au fost constatate încălcări prevăzute expres în legislație care nu pot fi remediate în decursul a 45 de zile și a căror gravitate înaltă creează cu certitudine risc sporit și iminent pentru sănătatea publică.

(6) În cazul în care Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu acordă un răspuns în scris în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii, se aplică principiul aprobării tacite în conformitate cu prevederile Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(7) Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor se suspendă/se retrage la cererea titularului de act permisiv sau dacă titularul a comis încălcări foarte grave ale responsabilităților prevăzute expres în legislație, care prezintă riscuri iminente și imediate pentru viața și sănătatea consumatorului și care nu pot fi remediate într-un termen proxim.

(8) Prin derogare de la art. 10 alin. (3)–(7) și art. 11 alin. (11)–(7) din Legea nr. 160/2012 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, suspendarea certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor se efectuează ca urmare a constatărilor din procesul-verbal de control întocmit de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și în baza deciziei de suspendare a certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, emisă de către șeful subdiviziunii teritoriale, al cărei model este aprobat prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Termenul maxim de suspendare a actului permisiv constituie 90 de zile. Neînlăturarea în termenul stabilit de lege a circumstanțelor care au dus la suspendarea valabilității actului permisiv constituie temei pentru retragerea actului permisiv.

(9) După înlăturarea neconformităților care au stat la baza suspendării/retragerii certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, conducătorul unității informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în acest sens, solicitând controlul repetat.

(10) Inspectorii efectuează controlul repetat în maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, cu întocmirea unui proces-verbal de control suplimentar, conex cu procesul-verbal de control inițial, pe care îl completează cu constatările în urma controlului. În cazul în care se constată înlăturarea încălcărilor care au stat la baza suspendării/retragerii certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, inspectorii fac mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal de control.

(11) Reluarea activității de întreprinzător se efectuează în baza deciziei șefului subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor, urmare a constatărilor din procesul-verbal de control suplimentar, conex cu procesul-verbal de control inițial, cu anexarea documentelor confirmative prin care s-a constatat înlăturarea încălcărilor care au stat la baza suspendării certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor.

Art 31-3 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului